Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Απόπειρα απόδρασης κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού

Απόπειρα απόδρασης κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού


Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Κυριακής στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς τέσσερις κρατούμενοι επιχείρησαν να αποδράσουν και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη για έβδομη ημέρα η απεργία πείνας των φυλακισμένων, οι οποίοι αντιδρούν στο επίμαχο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δημιουργία φυλακών τύπου Γ’.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας αλλοδαπός ρουμανικής υπηκοότητας, δύο Ρομά και ένας Έλληνας, προσπάθησαν να δραπετεύσουν μέσω της Δ' Πτέρυγας και των μαγειρείων, ενώ βρισκόντουσαν στο Πειθαρχείο των φυλακών. Ωστόσο έγιναν αντιληπτοί από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι τους ακινητοποίησαν, ματαιώνοντας έτσι τα σχέδιά τους.

Για το περιστατικό διενεργείται έρευνα.


ΠΗΓΗ:zougla.gr

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Αλβανός πήρε άδεια από τη φυλακή και “ξάφρισε” κοσμήματα 18.000 ευρώ!

kosmimata

Τη βραδινή έξοδο μίας 27χρονης εκμεταλλεύτηκαν δύο διαρρήκτες στην Χίο για να «ξαφρίσουν μεγάλης αξίας κοσμήματα από το διαμέρισμά της.
Οπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η ΕΛ.ΑΣ., εξιχνιάστηκε χθες το μεσημέρι υπόθεση κλοπής κοσμημάτων μεγάλης αξίας, από οικία 27χρονης Ελληνίδας στην πόλη της Χίου, τη νύχτα της 21ης προς την 22η Ιουνίου.
Ενας 26χρονος και ένας 25χρονος, αλβανικής υπηκοότητας, μπήκαν παραβιάζοντας τη μπαλκονόπορτα στο σπίτι της 27χρονης και εκμεταλλευόμενοι την απουσία της, αφαίρεσαν διάφορα κοσμήματα, συνολικής αξίας 18.000 ευρώ, περίπου.
Ο 25χρονος μάλιστα είναι ήδη έγκλειστος σε φυλακές της χώρας και κατά το χρονικό διάστημα της κλοπής, του είχε χορηγηθεί κανονική άδεια.
Οι δύο δράστες στη συνέχεια πούλησαν σε άγνωστο άνδρα σε περιοχή της Αττικής, μέρος των κοσμημάτων, έναντι του χρηματικού ποσού των 5.700 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα κοσμήματα βρέθηκαν κρυμμένα σε άλσος στην περιοχή του Μερσινιδίου στη Χίο και κατασχέθηκαν.

ΠΗΓΗ:makeleio.gr

Βραδινή στάση κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού-Στάση εργασίας ανακοίνωσαν οι δεσμοφύλακες!

fylakes-korydallou

Το συνδικαλιστικό όργανο των δεσμοφυλάκων κήρυξε στάση εργασίας για τις 26, 27, 30/06 και 1/07, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη προσωπικού και διεκδικώντας την πρόσληψη περισσότερων φυλάκων.
Οι φύλακες προχώρησαν σε αυτή την κίνηση παράλληλα με τη μεγάλη απεργία πείνας 4.500 χιλιάδων κρατουμένων που έχει ως βασικό αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις φυλακές τύπου ΄Γ.
Την ίδια ώρα οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού αποφασίσαν από το βραδινό κλείσιμο στις 9 να κρατήσουν ανοιχτές τις πτέρυγες κατά μια ώρα.

ΠΗΓΗ:makeleio.gr

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Αντιλαλούν οι φυλακές… Εκτός από την αποχή συσσιτίου των κρατουμένων όλης της χώρας, τώρα και στάσεις εργασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων

910393_h0344373.limghandler

Την πραγματοποίηση οκτώ τρίωρων προειδοποιητικών επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας στις φυλακές της χώρας, από σήμερα 26 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου 2014, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ).
Η ΟΣΥΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η αναλογία σωφρονιστικών υπαλλήλων και κρατουμένων είναι σε πολλές φυλακές 1 προς 500 και παρ’ όλα αυτά το υπουργείο Δικαιοσύνης δείχνει να μην έχει αντιληφθεί την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι φυλακές της χώρας. Την ίδια στιγμή σημειώνει η Ομοσπονδία η κινητικότητα των Δημοτικών Αστυνομικών για να μεταταχθούν σε φυλακές εξελίσσεται «σε απόλυτο φιάσκο».
Το κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο (που υπάρχει για κάθε φυλακή), το οποίο θα αποφασίσει να συμμετέχει στις στάσεις εργασίας που προκήρυξε η ΟΣΥΕ, οφείλει να ενημερώνει τις κατά τόπους δικαστικές, εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, καθώς και τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους.
Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα έγινε γνωστό ότι θα συμμετέχουν στις στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Αυλώνα και στο κατάστημα κράτησης γυναικών Ελαιώνα θηκών.
Ειδικότερα, στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν:
Σήμερα 26.06.2014 από τις 15:00 μέχρι και τις 18:00
Παρασκευή 27.06.2014 από τις 7:00 μέχρι και τις 10:00 και από τις 15:00 μέχρι και τις 18:00
Δευτέρα 30.06.2014 από τις 7:00 μέχρι και τις 10:00 και από τις 15:00 μέχρι και τις 18:00 και
Τρίτη 1.07.2014 από τις 7:00 μέχρι και τις 10:00 και από τις 15:00 μέχρι και τις 18:00
Παράλληλα, κατά την διάρκεια των στάσεων εργασίας δεν θα πραγματοποιηθούν επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων, επισκεπτήρια συνηγόρων και παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων. Όμως, θα γίνονται κανονικά οι προφυλακίσεις, μεταγωγές των κρατουμένων από και προς τις αρχές που εξετάζουν την παράταση ή μη της κράτησης τους, δικαστήρια που υπόκεινται σε παραγραφή ή συμπλήρωση 18μήνου, τακτικές ή έκτακτες παραλαβές και μεταγωγές από και προς τα νοσηλευτικά και ψυχιατρικά ιδρύματα, καθώς και όλες οι εσωτερικές λειτουργίες των φυλακών.

ΠΗΓΗ:makeleio.gr

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Έρευνα στις φυλακές Αγιάς για τα μαχαίρια



Έρευνες στις φυλακές της Αγιάς παρουσία των εισαγγελικών αρχών πραγματοποιήθηκαν χθες από τις αστυνομικές αρχές, ύστερα από την ανακάλυψη δύο μαχαιριών από το προσωπικό.
Οι έρευνες των αρχών συνεχίζονται και σήμερα. Εν τω μεταξύ σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη προσωπικού.
ΠΗΓΗ:defencenet.gr
 

Αιματηρή συμπλοκή στις φυλακές Τρικάλων

Αιματηρή συμπλοκή στις φυλακές Τρικάλων

Στα χέρια πιάστηκαν χθες το βράδυ, στην Β΄ Πτέρυγα των Φυλακών Τρικάλων, ένας 30χρονος και ένας 32χρονος από το Αφγανιστάν. 

Όπως αποκαλύπτει το trikalanews.gr οι 2 κρατούμενοι ευρισκόμενοι σε κελί 10 ατόμων, καβγάδισαν και άρχισε να χτυπάει ο ένας τον άλλο, κρατώντας κούπες στα χέρια τους, με αποτέλεσμα ο ένας να τραυματιστεί στον λαιμό και ο άλλος στα χέρια.

Άνδρες της Εξωτερικής Φρουράς των φυλακών, τους μετέφεραν στο Νοσοκομείο Τρικάλων όπου παραμένουν φρουρούμενοι για νοσηλεία.

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Κρήτη: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των κρατουμένων στις φυλακές της Αγιάς

Κρήτη: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των κρατουμένων στις φυλακές της Αγιάς


Συνεχίζεται η κινητοποίηση των κρατουμένων στις φυλακές της Αγιάς στην Κρήτη, όπου από την προηγούμενη Παρασκευή αρκετοί έγκλειστοι αρνούνται το συσσίτιο.

Η συγκεκριμένη κινητοποίηση πραγματοποιείται σε συνδυασμό με ανάλογες και σε αρκετά άλλα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Σημειώνεται πως περίπου οι μισοί κρατούμενοι από τους 330 που κρατούνται στην Αγιά συμμετέχουν στη συγκεκριμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Αιτήματα των κρατουμένων είναι μεταξύ άλλων:

-Να μην δημιουργηθούν οι φύλακες ύψιστης ασφαλείας

-Να δίδονται άδειες σε κρατούμενους που πληρούν τις προϋποθέσεις

-Να δημιουργηθούν δωμάτια για συναντήσεις κρατουμένων με τους συζύγους τους και οι κρατούμενοι στους οποίους έχει επιβληθεί ισόβια ποινή για υποθέσεις ναρκωτικών να έχουν δικαίωμα σε δίκη με το νέο νόμο.

Όπως είπε στο zarpa.gr ο διευθυντής των φυλακών κ. Κλαπάκης ενδεχομένως σήμερα να υπάρξει κλιμάκωση της κινητοποίησης με μεγαλύτερη συμμετοχή των κρατουμένων.

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Γρεβενά: Στις φυλακές και πάλι αλλά τώρα ως… κρατούμενος ο σωφρονιστικός υπάλληλος με τα ναρκωτικά

a2a97dde1579eceffbcb354d033ab27e_XL


Με τη σύμφωνα γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, προφυλακιστέος κρίθηκε ο σωφρονιστικός υπάλληλος την φυλακής Γρεβενών στην κατοχή του οποίου είχε βρεθεί την περασμένη Παρασκευή μικροποσότητα ναρκωτικών ουσιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Star-fm.gr, ο εργαζόμενος των φυλακών, που αντιμετωπίζει ποινές κακουργηματικού χαρακτήρα, τέθηκε σε διαθεσιμότητα και θα οδηγηθεί στο Σωφρονιστικό κατάστημα της Νιγρίτας Σερρών, έως την εκδίκαση της υπόθεσής του.

ΠΗΓΗ:makeleio.gr

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Αιματηρή συμπλοκή στις φυλακές Τρικάλων

Αιματηρή συμπλοκή στις φυλακές Τρικάλων

Σε αιματηρή συμπλοκή κατέληξε το μεσημέρι της Κυριακής ένας καβγάς ανάμεσα σε κρατούμενους στις Φυλακές Τρικάλων.

Συγκεκριμένα, στη Β΄ Πτέρυγα του Σωφρονιστικού Καταστήματος Τρικάλων σημειώθηκε καβγάς μεταξύ 28χρονου Αλβανού βαρυποινίτη με 36χρονο Τυνήσιο κρατούμενο, με αποτέλεσμα να υπάρξει συμπλοκή, με τον Αλβανό να δέχεται χτυπήματα από τον Τυνήσιο και να «απαντά» με… σιδηρολοστό, καταφέρνοντας σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι του Τυνήσιου.

Σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Φυλακής Τρικάλων κατάφεραν να χωρίσουν τους 2 «πρωταγωνιστές» του επεισοδίου και να μεταφέρουν στο Νοσοκομείο Τρικάλων τον Τυνήσιο, ενώ κινητοποιήθηκαν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις της αστυνομίας για να σχεδιαστεί η ασφαλής μεταφορά στο Νοσοκομείο Τρικάλων και του επικίνδυνου Αλβανού βαρυποινίτη που έχει τραύματα από την αιματηρή συμπλοκή.

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Σωφρονιστικός υπάλληλος "έσπρωχνε" ναρκωτικά στις φυλακές Φελλίου στα Γρεβενά

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ-narkotika1


Συνελήφθη ένας 33χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος των Φυλακών Φελλίου Γρεβενών, από Αστυνομικούς του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων, για απόπειρα εισαγωγής ναρκωτικών στις φυλακές.
Από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος, συνελήφθη χθες (06/20/2014) το απόγευμα, στα Γρεβενά, 33χρονος ημεδαπός, σωφρονιστικός υπάλληλος του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Γρεβενών, ο οποίος με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Γρεβενών.
Στον συλληφθέντα ασκήθηκε ποινική δίωξη, κακουργηματικού χαρακτήρα, για απόπειρα εισαγωγής ναρκωτικών σε Σωφρονιστικό Κατάστημα, διακίνηση ναρκωτικών και αντίσταση.
Ειδικότερα, η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος, κατόπιν παραγγελίας του εποπτεύοντος Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, ανέλαβε να διερευνήσει υπόθεση που αφορούσε σε καταγγελίες και ενδείξεις για εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών.
Στο πλαίσιο της έρευνας και της μεθοδικής αξιολόγησης και αξιοποίησης των δεδομένων, που προέκυπταν από τις αστυνομικές εξακριβώσεις, τις διασταυρώσεις και τις φυσικές επιτηρήσεις χώρων και προσώπων, προέκυψαν στοιχεία για την εμπλοκή του συγκεκριμένου σωφρονιστικού υπαλλήλου.
Χθες (20-6-2014) το απόγευμα, κλιμάκιο αστυνομικών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, επιχείρησε να ελέγξει τον 33χρονο σωφρονιστικό υπάλληλο, την ώρα που αποχωρούσε από το σπίτι του, προκειμένου να μεταβεί στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών για εκτέλεση υπηρεσίας.
Όταν αντιλήφθηκε την παρουσία των αστυνομικών, ο 33χρονος αρνήθηκε να υπακούσει στην εντολή τους και προσπάθησε να διαφύγει πεζός. Οι αστυνομικοί τον καταδίωξαν και τον ακινητοποίησαν σε παρακείμενο υπαίθριο χώρο, ενώ προηγουμένως είχε απορρίψει στο έδαφος μία αυτοσχέδια χάρτινη συσκευασία, με μικροποσότητα ηρωίνης.Επιπλέον, κατά τη διαδικασία της ακινητοποίησής του προέβαλε σθεναρή αντίσταση για να αποφύγει τη σύλληψη.
Στην κατοχή του κατασχέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ κατά τη διάρκεια έρευνας που ακολούθησε στην οικία του, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:
  • αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία περιέχουσα κάνναβη σε φούντα, βάρους (9,7) γραμμαρίων, εντός του γραμματοκιβωτίου της οικίας του
  • μικροποσότητα καπνού, μέσα στην οποία υπήρχουν υπολείμματα ναρκωτικής ουσίας κάνναβης σε φούντα,
  • μεταλλικός τρίφτης, που περιείχε μικροποσότητα κάνναβης σε φούντα,
  • τέσσερις (4) συσκευασίες αεροστεγώς κλεισμένες, φέρουσες τις ενδείξεις «Concatenotm Test Ανίχνευσης Ναρκωτικών»,
  • πιάτο στην επιφάνεια του οποίου υπήρχε τηλεκάρτα και φύλλο χαρτιού τυλιγμένο σε κυλινδρικό σχήμα (καλαμάκι) με υπολείμματα ηρωίνης,
  • πέντε (5) συσκευές ηλεκτρονικής αποθήκευσης δεδομένων (USB), κάρτες αποθήκευσης δεδομένων και κάρτες SIM.
Ο συλληφθείς σωφρονιστικός υπάλληλος θα οδηγηθεί τη Δευτέρα (06.23.2014) στον Ανακριτή Γρεβενών.
Την αστυνομική έρευνα που συνεχίζεται για να διακριβωθούν όλες οι πτυχές και η τυχόν συμμετοχή άλλων προσώπων στην υπόθεση, διεξάγει η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας.
Σημειώνεται ότι η έρευνα και ο χειρισμός της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη υποθέσεων διαφθοράς, τόσο στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για καταγγελίες περιστατικών, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, καθ 'όλο το 24ωρο, στο τηλέφωνο 210 με 8779700 της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.

ΠΗΓΗ:makeleio.gr

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Mini-Εξέγερση σε τέσσερις φυλακές - αιτία η δημιουργία φυλακής υψίστης ασφαλείας




Ένταση προκλήθηκε την Πέμπτη στις φυλακές Νιγρίτας, Τρικάλων, Λάρισας και Δομοκού, την ώρα που στη Βουλή πραγματοποιούνταν συζήτηση του νομοσχεδίου που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας. 
 
Οι κρατούμενοι αντιδρούν και σε μια προσπάθεια να εκφράσουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στα σχέδια του υπουργείου, προκάλεσαν μικρής διάρκειας επεισόδια. 
 
Στις φυλακές Νιγρίτας οι κρατούμενοι εξεγέρθηκαν, ενώ στις φυλακές Τρικάλων, Λάρισας και Δομοκού απείχαν από το συσσίτιο. 
 
ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Τρίκαλα: Συνελήφθησαν μέσα στη φυλακή για να οδηγηθούν στη… φυλακή

trikala1


Ναρκωτικά, μαχαίρια ακόμη και κινητά τηλέφωνα εντοπίστηκαν στην Γ΄ Πτέρυγα των Φυλακών Τρικάλων, μετά από αιφνίδια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε κοινόχρηστους χώρους αλλά και στα κελιά των κρατουμένων.
Σύμφωνα με το trikalanews.gr, σε κοινόχρηστο χώρο εντοπίστηκαν 2 κινητά τηλέφωνα, ενώ σε κελί εντοπίστηκαν 16 γραμμάρια ηρωίνης με αποτέλεσμα να συλληφθούν 27χρονος Αλβανός και 39χρονος Ρουμάνος.
Σε διπλανό κελί βρέθηκε αυτοσχέδιο μαχαίρι με λάμα 20 εκατοστών και συνελήφθη 36χρονος βαρυποινίτης.
Οι τρεις συλληφθέντες, θα οδηγηθούν αύριο στην Εισαγγελέα Τρικάλων.

ΠΗΓΗ:makeleio.gr

Πάτρα: Μαχαίρια στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου

Πάτρα: Μαχαίρια στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου


Δύο αυτοσχέδια μαχαίρια βρήκαν χθες σωφρονιστικού υπάλληλοι στον προαύλιο χώρο της Γ΄ πτέρυγας των φυλακών Αγίου Στεφάνου της Πάτρας. Τα δύο μαχαίρια είχαν μήκος 25 και 21 εκατοστά και παραδόθηκαν στην αστυνομία, η οποία διενεργεί προανάκριση.


Πηγή: patrastimes.gr

Προφυλακισμένος έδωσε 2.500 ευρώ για να του φέρουν μαύρο χαβιάρι, σαμπάνια και πούρα Αβάνας!



Όπως σημειώνει το Έθνος στη στήλη των παραπολιτικών, ίλιγγος και σκοτοδίνη έπιασε τους δικαστικούς; λειτουργούς που ασχολούνται ενεργά με το σκάνδαλο των υποβρυχίων, όταν έφτασαν στα αυτιά τους η πληροφορία (από την ΣΤ' πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού) ότι ένας εκ των προφυλακισθέντων για την υπόθεση έδωσε 2.500 ευρώ για να του φέρουν στο κελί του ένα κουτί μαύρο χαβιάρι, μια σαμπάνια και δυο πούρα Αβάνας!
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο «μεσάζων», ο οποίος εκτέλεσε την παραγγελία μέσα σε μια ώρα, αποδείχθηκε... μαυραγορίτης: προμηθεύτηκε το χαβιάρι, την σαμπάνια και τα πούρα από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έναντι 500 ευρώ.
Τα υπόλοιπα δυο χιλιάρικα ήταν, προφανώς, η προμήθειά του...
ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Ο Ακης δεν άντεξε το συνωστισμό στο κελί του και ζήτησε να αλλάξει κελί




Τελικά ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος δεν άντεξε το συνωστισμό στο κελί του, μετα και την άφιξη των νέων αλλοδαπών συγκατρουμένων του και ζήτησε να εγκαταλείψει τη Στ' Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού (VIP πτέρυγα) και να μεταφερθεί.
Μάλιστα ζήτησε να πάει στην πτέρυγα του ψυχιατρείου, κάτι που τελικά το κατάφερε και μάλιστα με χαρτί γιατρού.
Οπως αναφέρει και ο Βηματοδότης υπάρχει ένα πρόβλημα καθώς μπορεί ο κ.Τσοχατζόπουλος να γλίτωσε από τη συγκατοίκηση με Ρουμάνους και Αλβανούς ποινικούς αλλά στην ίδια πτέρυγα βρίσκεται εδώ και μήνες ο Γιάννης Σμπώκος, με τον οποίο θα προαυλίζονται πιθανότατα μαζί.
ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Άγριος ξυλοδαρμός μέσα στις φυλακές Γρεβενών

Άγριος ξυλοδαρμός μέσα στις φυλακές Γρεβενών


Ένα περίεργο περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα στις φυλακές Γρεβενών, όταν χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο ένας 35χρονος Έλληνας κρατούμενος, που διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί πολλαπλά κατάγματα...

Σύμφωνα με το star-fm, ο ίδιος στην αρχή υποστήριξε πως τραυματίστηκε πέφτοντας, ενώ σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως τελικά είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από έναν ισοβίτη!

Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι να κινδυνεύει η ίδια του η ζωή και να νοσηλεύεται σήμερα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, με την κατάσταση της υγείας του να είναι κρίσιμη.

Ένα δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε την Παρασκευή, στην Α2 πτέρυγα, όταν ένας 45χρονος Αλβανός κρατούμενος, διαμαρτυρόμενος για την απόφαση του Συμβουλίου των Φυλακών να μην του επιτρέψει ελεύθερο επισκεπτήριο, έσπασε (χρησιμοποιώντας την μπάρα από τα βάρη που έχουν για να αθλούνται οι κρατούμενοι) οκτώ κάμερες του συστήματος παρακολούθησης των φυλακών και όλες τις λάμπες των διαδρόμων.

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Σε Μουσείο Τσιτσάνη μετατρέπονται οι παλιές φυλακές Τρικάλων



Ένα ξεχωριστό έργο πολιτισμού δημοπρατείται για το νομό Τρικάλων, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Πρόκειται για το Μουσείο Τσιτσάνη το οποίο θα γίνει στις παλιές φυλακές των Τρικάλων, είναι προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ και δημοπρατείται μετά τη σχετική έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού. 
 
Το έργο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και φέρει τον τίτλο «Επανάχρηση κεντρικού κτιρίου παλαιών φυλακών Τρικάλων - Κέντρο Έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης».
 
Το κεντρικό κτίριο των παλαιών φυλακών Τρικάλων, σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανάγεται στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο δεύτερος όροφος με τοιχοποιία από οπλισμένο σκυρόδεμα, που εκτιμάται, ότι έγινε μεταπολεμικά, εδράζεται σε παλαιότερο λιθόκτιστο κτίσμα που ταυτίζεται με παλαιό λουτρό, το οποίο αποκαλύφθηκε μετά από τις διερευνητικές εργασίες που διενεργήθηκαν από την 19η Ε.Β.Α. Για την επανάχρηση του κτιρίου απαραίτητη είναι η προστασία και ανάδειξη του ισογείου και η επισκευή του ορόφου ώστε να προσαρμοστεί στη νέα του χρήση, προκειμένου να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό μνημείο.
 
Στόχος του έργου είναι η αποκατάσταση της δομικής ενίσχυσης του κτιρίου, η οποία θα εξασφαλίσει τη φυσική διατήρηση του μνημείου. Η αποκατάσταση του κτιρίου και σε συνδυασμό με το παρακείμενο τέμενος, θα διαμορφώσει μια σφαιρική εικόνα της αρχιτεκτονικής εκείνης της εποχής στην περιοχή.
 
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα αποδοθεί στο κοινό ένας χώρος με διαχρονικότητα και πολυπολιτισμικότητα: ένας αμιγώς αρχαιολογικός χώρος με οργανωμένη αρχιτεκτονική και ιστορική δομή, στο ισόγειο και ένας χώρο με αναφορές στη μουσική δημιουργία τρικαλινών συνθετών, στον πάνω όροφο που θα αποτελούν ξεχωριστές οντότητες, με βελτιωμένες συνθήκες επισκεψιμότητας και θα συμβάλουν στην τουριστική προβολή της πόλης αλλά και στην ανάπτυξη του τοπικού περιφερειακού χώρου.
 
Πλέον προχωρά η δημοσίευση του σχετικού διαγωνισμού από το Δήμο Τρικκαίων που είναι ο φορέας υλοποίησής του. Το έργο είναι μέρος της πράξης του ΕΣΠΑ «Προστασία-ανάδειξη του υπό δημιουργία κέντρου ερευνάς Βασίλη Τσιτσάνη». Το 2ο έργο που εντάσσεται σε αυτήν αφορά στην προστασία και ανάδειξη παλαιού λουτρού, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, που ξεκίνησε ήδη να υλοποιείται από τη 19η ΕΒΑ. Έτσι το σύνολο του έργου φτάνει περίπου τα 3 εκατ. ευρώ.
 
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που συνάφθηκε μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού που είναι ο κύριος δικαιούχος του, του Δήμου Τρικκαίων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και από εθνικούς πόρους, ποσό δε 184.000 ευρώ βαρύνει το Δήμο Τρικκαίων.
 
 
ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Άγρια σύρραξη στις φυλακές Γρεβενών…

Άγρια σύρραξη στις φυλακές Γρεβενών…

Άγριες συμπλοκές ανάμεσα σε Σιίτες και Σουνίτες σημειώθηκαν την Πέμπτη στον χώρο των πειθαρχείων του Σωφρονιστικού Καταστήματος Φελλίου Γρεβενών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star-fm.gr, μετά από έρευνα που ακολούθησε, βρέθηκαν στον χώρο αιχμηρά αντικείμενα.

Η σύρραξη έληξε με μικροτραυματισμούς κυρίως Πακιστανών κρατουμένων που μετήχθησαν στις φυλακές Γρεβενών από τον Κορυδαλλό.

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Βγάζουν στο σφυρί την έκταση-φιλέτο της Αγροτικής Φυλακής Κασσάνδρας!

kassandra-xalkidikis-fylakes

Να μην πουληθεί, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, έκταση-φιλέτο 915.099 τ.μ., που ανήκει στην Αγροτική Φυλακή Κασσάνδρας Χαλκιδικής, ζητεί από την Κυβέρνηση η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Η επίμαχη έκταση, ιδιοκτησίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι μέσα στο χώρο της Αγροτικής Φυλακής Κασσάνδρας και είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του σωφρονιστικού καταστήματος, σημειώνει η Ομοσπονδία.

Ειδικότερα, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αναφέρουν ότι η έκταση παραχωρήθηκε το 1922 από την Ιερά Μονή Σταυρονικήτα Αγίου Όρους με σκοπό την υποδοχή των προσφύγων της Μικράς Ασίας και από το 1930 παραχωρήθηκε στη φυλακή και χρησιμοποιείται ανελλιπώς μέχρι σήμερα από τους κρατουμένους ως καλλιεργούμενες εκτάσεις και βοσκοτόπια για τις ανάγκες και της φυλακής.

Πρόκειται για τις πλέον εύφορες εκτάσεις και τις πλέον αξιοποιήσιμες, αφού από αυτές τροφοδοτείται το ποιμνιοστάσιο και υδροδοτούνται, μέσω των γεωτρήσεων, όλες οι εγκαταστάσεις της φυλακής, προσθέτει η Ομοσπονδία.

Παρ΄ όλα αυτά, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων μεταφέρθηκε η έκταση των 915.099 τ.μ. από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο ΤΑΙΠΕΔ.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία σημειώνει ότι «εδώ και πολλά χρόνια επιχειρηματικά και τουριστικά συμφέροντα εποφθαλμιούν τις συγκεκριμένες εκτάσεις, προκειμένου να τις ιδιοποιηθούν και να κερδοσκοπήσουν και τελικά τα κατάφεραν».

«Λυπηρή» χαρακτηρίζουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι «τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία όχι μόνο δεν αρνήθηκε την παραχώρηση των εκτάσεων αυτών, αλλά προσυπέγραψε και τη μεταφορά τους στο ΤΑΙΠΕΔ».

ΠΗΓΗ:makeleio.gr

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΟΚ από τον Α. Αραβαντινό: «Τον Οκτώβρη θα καούν οι φυλακές»

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΟΚ από τον Α. Αραβαντινό: «Τον Οκτώβρη θα καούν οι φυλακές»

Για τραγικές συνθήκες που επικρατούν στα περισσότερα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και που πολλές φορές, όπως υποστήριξαν, «αγγίζουν τα όρια της αθλιότητας», έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων που ενημέρωσαν την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
«Η βία μεταξύ των κρατουμένων, οι συνθήκες κράτησης τους, οι διαφορετικές θρησκευτικές αντιλήψεις τους μαζί με την ανύπαρκτη ασφάλεια, είναι ένα εκρηκτικό μείγμα που θα οδηγήσει σε "Μαύρο Οκτώβρη". Θα καούν τον Οκτώβρη οι φυλακές θα το δείτε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχιφύλακας στην ψυχιατρική πτέρυγα Κορυδαλλού και συνδικαλιστής, Αντώνης Αραβαντινός.
Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό το κακό κλίμα που υπάρχει στις φυλακές δεν αποσυμπιέζεται με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται και αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα εκραγεί.
Ειδικά για τον Κορυδαλλό, το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ασφάλεια"Ζουν άνθρωποι στις φυλακές που για να εξαγνιστούν, αυτομαστιγώνονται", είπε.
«Σε λίγο καιρό θα δείτε να γίνονται συμπλοκές μεταξύ Σιιτών  και Σουνιτών. Έχουν θρησκευτικές διαφορές μεταξύ τους. Ήδη ξεκίνησαν οι κόντρες», τόνισε.
Ακόμη έκανε λόγο για ένα ανασφαλές σύστημα κράτησης.
«Είμαστε εγκαταλελειμμένοι στην κυριολεξία. Η Αλβανία με 4.000 κρατουμένους έχει 2.000 υπαλλήλους. Είχαμε το τελευταίο διάστημα 110 σημαντικούς ξυλοδαρμούς σωφρονιστικών υπαλλήλων από κρατούμενους, με αποτέλεσμα ένα θάνατο συναδέλφου μας και δύο είναι ανάπηροι στο καροτσάκι», υποστήριξε ο κ. Αραβαντινός.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι περιγραφές των υπόλοιπων συνδικαλιστικών εκπροσώπων των σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Όπως είπαν οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί για την κατάσταση που επικρατεί.
Ειδικότερα ανέφεραν ότι ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων ξεπερνά τις 12.500 όταν η συνολική χωρητικότητα που δίνει το ίδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι 9.800 κρατούμενοι.
Στις φυλακές Αλικαρνασσού και του Κορυδαλλού η υπερπλήρωση ξεπερνά το 200%.
«Στον Κορυδαλλό αντιστοιχεί ένας σωφρονιστικός υπάλληλος για 400 κρατούμενους που πολλές φορές φτάνουν και τους 500», σημείωσαν μεταξύ άλλων.
Τέλος, εξέφρασαν την έντονη αντίθεση τους, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης, για τη μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ, εκτάσεων 730.000 στρεμμάτων των Αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας, οι οποίες δόθηκαν από παραχωρητήρια μονών του Αγίου Όρους και ανήκουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΠΗΓΗ:star.gr

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Τρίκαλα: Κρατούμενος βρέθηκε νεκρός στο κελί του

Τρίκαλα: Κρατούμενος βρέθηκε νεκρός στο κελί του


Την τελευταία του πνοή άφησε το πρωί της Κυριακής ένας κρατούμενος στις φυλακές Τρικάλων, ο οποίος εξέτιε ποινή για υπόθεση ναρκωτικών και επρόκειτο να αποφυλακιστεί σε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το trikalanews.gr, ο 60χρονος Αμέτ Χασάνογλου εντοπίστηκε από σωφρονιστικούς υπαλλήλους στο κρεβάτι του κελιού του χωρίς τις αισθήσεις του και αμέσως μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Τρικάλων, όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ο οποίος αποδίδεται σε παθολογικά αίτια.

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Συνελήφθη στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης δραπέτης φυλακών

fylakes-malandrinou

Συνελήφθη κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην περιοχή της Πολίχνης, δραπέτης Σωφρονιστικού Ιδρύματος.Πρόκειται για 40χρονο αλλοδαπό, υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2014, δραπέτευσε από Κατάστημα Κράτησης του Ν. Αργολίδας, όπου κρατούταν, για παραβάσεις του Νόμου Περί Ναρκωτικών και προώθηση αλλοδαπών. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ:makeleio.gr

Κέρκυρα: Βαρυποινίτης έδινε εντολές από τη φυλακή σε δυο κυκλώματα ναρκωτικών....

elas-lyste_blogspot


Ένας 51χρονος Έλληνας βαρυποινίτης καθοδηγούσε μέσα από το κελί του στις φυλακές της Κέρκυρας δυο πολυεθνικά κυκλώματα που διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών από την Αλβανία στο νησί. Από τους συνολικά 38 Έλληνες και αλλοδαπούς που εμπλέκονται στις δυο ομάδες, έχουν συλληφθεί πέντε ηγετικά τους στελέχη.

Η συστηματική έρευνα της Δίωξης Ναρκωτικών Κέρκυρας με τη βοήθεια και του «κοριού» που κατέγραψε πλήθος συνομιλίες, «χαρτογράφησε» τα δυο κυκλώματα που λειτουργούσαν παράλληλα υπό τις οδηγίες του 51χρονου κρατούμενου. Με αιφνιδιαστικές έρευνες σε σπίτια και οχήματα, κατασχέθηκαν συνολικά 133 γραμμάρια κάνναβης, 38 γραμμάρια ηρωίνης και 32 γραμμάρια κοκαΐνης, 2.660 ευρώ, εννέα ζυγαριές ακριβείας, δυο αυτοκίνητα, έξι κινητά και ένας φορητός υπολογιστής. 

Στην πρώτη οργάνωση, που μόνο τον τελευταίο μήνα διακίνησε πάνω από 2,5 κιλά ηρωίνης αξίας 125.000 ευρώ, αρχηγικό ρόλο είχε μία 41χρονη Γεωργιανή και τη διακίνηση είχαν αναλάβει τρεις Έλληνες ηλικίας 39, 34 και 40 χρόνων. Όλοι εκτός από τον 39χρονο συνελήφθησαν.

Στην ιεραρχία της δεύτερης οργάνωσης, ηγετικό ρόλο είχαν δύο 39χρονοι Έλληνες που έπεσαν στα χέρια των αστυνομικών και συμμετείχαν τρεις Αλβανοί ηλικίας 29 ως 36 χρόνων και ένα ακόμη απλό μέλος, με το ρόλο του μεταφορέα. Μέσα σε ένα μήνα, είχαν διακινήσει τουλάχιστον 20 κιλά ακατέργαστης κάνναβης από την Αλβανία, αξίας 100.000 ευρώ. 

Τα μέλη των δυο κυκλωμάτων οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας που τους απήγγειλε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος κατά περίπτωση για συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωση, αγορά και διακίνηση ναρκωτικών και «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον ανακριτή για να απολογηθούν.

ΠΗΓΗ:eglimatikotita.gr

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Δείτε ποιοι διάσημοι κρατούμενοι στην Ελλάδα θα απελευθερωθούν με βραχιολάκι!



Ανάσα στις φυλακές αλλά και δυνατότητα εναλλακτικής έκτισης της ποινής σε καθεστώς «ημιελευθερίας» για... συγκεκριμένους υπόδικους ή κατάδικους, θα δώσει το «ηλεκτρονικό βραχιόλι» του οποίου η πιλοτική εφαρμογή σε 250 κρατούμενους αναμένεται να ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού.

Οι πρώτοι αυτοί «τυχεροί» είναι σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης:
-50 κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη μέχρι 10 χρόνια και εκτίνουν την ποινή τους στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών και Τρικάλων, οι οποίοι δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

- 50 ανήλικοι καταδικασμένοι με ποινές που φτάνουν τα 10 χρόνια, τις οποίες εκτίνουν στις Φυλακές Αυλώνος και δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, εξαιρουμένων των νησιών που υπάγονται σε αυτή.

- 100 υπόδικοι για εγκλήματα που επισύρουν ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης - μέχρι 25 χρόνια - η ανάκριση των οποίων υπάγεται στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου της Αθήνας και δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής.

-50 οροθετικοί που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.
Μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής που θα διαρκέσει ένα χρόνο θα μπορούν να κάνουν χρήση του συστήματος γεωεντοπισμού και όλοι οι κρατούμενοι οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.

ΟΙ «ΔΙΑΣΗΜΟΙ».

Όπως προβλέπεται, το ηλεκτρονικό βραχιόλι θα μπορεί να κρατά εκτός φυλακής, σε κατ' οίκον όμως περιορισμό κατ' αρχάς όσους έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 5 έως 20 ετών εφόσον έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους. Ποιους μπορεί να αφορά αυτό; Όταν εκτίσουν το προβλεπόμενο υποχρεωτικό διάστημα και με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν άλλη εκκρεμότητα με τη δικαιοσύνη, τους καταδικασθέντες στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου των οποίων οι ποινές τους στο πρωτόδικο δικαστήριο ήταν έως 20 χρόνια. Μεταξύ αυτών είναι η σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη, η κόρη του Αρετή, η λογίστρια Φρόσω Λαμπροπούλου και ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης. Επίσης τους κατηγορούμενους στην υπόθεση των οικονομικών ατασθαλιών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, την περίοδο 1992-1998 όπως ο πρώην αντιπρύτανης του ιδρύματος Κωνσταντίνος Παπαθανασόπουλος στον οποίο το Εφετείο επέβαλε ποινή 14 ετών.

Το μέτρο μπορεί να εφαρμόζεται και πριν να γίνει αμετάκλητη η καταδίκη, δηλαδή όσο εκκρεμεί η εκδίκαση σε επόμενο βαθμό καθώς και ως περιοριστικός όρος μετά την απολογία του κατηγορούμενου. Σε αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνεται ο Μάκης Ψωμιάδης αφού για την υπεξαίρεση από τα ταμεία της ΑΕΚ έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή φυλάκισης 10 ετών ενώ για την υπόθεση των στημένων αγώνων σε 4,5 χρόνια. Επίσης υπό καθεστώς ηλεκτρονικής επιτήρησης μπορούν να τεθούν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης και ο γιος του που κατηγορούνται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος (αδίκημα για το οποίο προβλέπεται ποινή έως 20 χρόνια) στην υπόθεση των TOR M1 και των οποίων η δίκη έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτό ωστόσο μπορεί να γίνει στην περίπτωση που καταδικαστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων χωρίς αναστολή.

ΙΣΟΒΙΤΕΣ.

Το ηλεκτρονικό βραχιόλι αφορά όμως και ισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει τουλάχιστον 16 χρόνια, από τα οποία τα 14 πρέπει να έχουν οπωσδήποτε παραμείνει στη φυλακή. Στην περίπτωση κατηγορουμένων για ναρκωτικά τα αντίστοιχα χρονικά όρια είναι 18 και 16 χρόνια. Με απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια τη συναίνεσή του, ο κρατούμενος θα μπορεί να βρίσκεται σε «συγκεκριμένο και ειδικά ορισμένο κτίριο ή σύμπλεγμα κτιρίων, που αποδεδειγμένα συνιστά τον τόπο διαμονής ή κατοικίας του» από το οποίο θα μπορεί να βγαίνει, φορώντας το ηλεκτρονικό βραχιόλι, αποκλειστικά για λόγους εργασίας, εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης ή παρακολούθησης εγκεκριμένου προγράμματος απεξάρτησης.

Το σχετικό ηλεκτρονικό σύστημα γεωεντοπισμού θα παρακολουθείται από ειδική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., ώστε να επιτηρείται συνέχεια αν κάποιος προσπαθήσει να παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους.
Όποιος επιχειρήσει να αφαιρέσει ή να καταστρέψει το «βραχιολάκι» όσο βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης με σκοπό να διαφύγει, ή αλλοιώνει τα προσωπικά δεδομένα που αφορούν την ηλεκτρονική επιτήρηση, θα τιμωρείται με φυλάκιση έως 1 έτος. Αντίθετα όποιος συμμετέχει στις πράξεις αυτές θα τιμωρείται με φυλάκιση 2 έως 5 ετών και εφόσον είναι αστυνομικός ή σωφρονιστικός υπάλληλος με κάθειρξη έως 10 ετών.

ΔΙΑΓΩΓΗ.

Αρμόδιο για την απόφαση να τεθεί ο κρατούμενος στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής επιτήρησης είναι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής του, το οποίο μπορεί να αρνηθεί τη σχετική αίτηση με ειδική αιτιολογία ότι λόγω της διαγωγής του θα πρέπει να συνεχιστεί η κράτησή του.
Τα έξοδα για το ηλεκτρονικό βραχιόλι που ανέρχονται σε περίπου 3.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλλει εξ' ολοκλήρου ο κατηγορούμενος εκτός αν έχει αποδεδειγμένα οικονομική αδυναμία, οπότε και αυτά θα επιβαρύνουν το Δημόσιο. Εάν πάντως ο κρατούμενος λάβει από το δικαστικό συμβούλιο αρνητική απάντηση στο αίτημά του για κατ' οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιόλι μπορεί να επανέλθει με νέο αίτημα, ύστερα από δύο μήνες.

Εξαιρούνται οι τρομοκράτες

Από την εφαρμογή του μέτρου εξαιρούνται οι καταδικασθέντες για το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας, ενώ διάκριση γίνεται και για τους κατηγορουμένους ως μέλη εγκληματικής-τρομοκρατικής οργάνωσης.

ΠΗΓΗ:eglimatikotita.gr