Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Επεισόδια στον Κορυδαλλό -Κρατούμενοι αρνούνταν να αποβιβαστούν στο προαύλιο των φυλακών




Οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν από άλλες φυλακές και μόλις η κλούβα στην οποία επέβαιναν  σταμάτησε στο προαύλιο του Κορυδαλλού αρνήθηκαν να κατέβουν. Μάλιστα, η αντίδρασή τους ήταν τόσο σφοδρή που προκάλεσαν ακόμη και ζημιές στην κλούβα όπου επέβαιναν. 
Αμέσως επενέβησαν οι άνδρες ασφαλείας των φυλακών ενώ στο χώρο βρίσκεται και μονάδα των ΜΑΤ. 
ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Συνελήφθη 37χρονος δραπέτης φυλακών στα Γιαννιτσά Πέλλας

syllipsi_53

Εντοπίστηκε και συνελήφθη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Γιαννιτσών, 37χρονος υπήκοος Γεωργίας, ο οποίος είχε παραβιάσει άδεια που του είχε δοθεί από το κατάστημα κράτησης Αλικαρνασσού.
Ειδικότερα, ο 37χρονος ο οποίος εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση στο Κατάστημα Κράτησης Αλικαρνασσού, αναζητούνταν από τις Αρχές, καθώς είχε παραβιάσει άδεια που του είχε χορηγηθεί και έληξε στο τέλος Μαΐου. Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις και στο πλαίσιο των αναζητήσεων, εντοπίστηκε χθες στην πόλη των Γιαννιτσών και συνελήφθη.
Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του για απόδραση κρατουμένου, θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Γιαννιτσών.

ΠΗΓΗ:makeleio.gr

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Για 1795 κρατούμενους άνοιξε η πόρτα της φυλακής, τον τελευταίο μήνα…

fylakes-korydallos

Για 1795 κρατούμενους άνοιξε η πόρτα της φυλακής, τον τελευταίο μήνα, καθώς εκμεταλλεύτηκαν… τις ευεργετικές διατάξεις του νέου νόμου.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος δημοσιοποίησε τα πρώτα στοιχεία που έχουν καταγράφει κάνοντας λόγο για ” μια πρώτη ανάσα”.
Όπως αναφέρει στη δήλωση του ο κ. Παρασκευόπουλος:
“Τα πρώτα στοιχεία για τις αποφυλακίσεις με τις ευεργετικές διατάξεις του Ν.4322/2015, επιβεβαιώνουν ότι μόνο με αποφασιστικά μέτρα είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί η ασφυκτική υπερπλήρωση των καταστημάτων κράτησης η οποία προσβάλλει, δεκαετίες τώρα, τις αξίες του νομικού μας πολιτισμού.
Η αρχική πρόβλεψη του Υπουργείου μας αποδείχτηκε ακριβής. Ο συνολικός πληθυσμός κρατουμένων της χώρας μειώθηκε την 1/6/2015, από τον πρώτο κιόλας μήνα της εφαρμογής του νόμου, κατά 1.200 άτομα, φτάνοντας, για πρώτη φορά από το 2006, τους 10.300 εγκλείστους.
Οι κρατούμενοι που ευεργετήθηκαν από τα συγκεκριμένα μέτρα αποσυμφόρησης και απολύθηκαν ήταν μάλιστα περισσότεροι. Ο αριθμός μειώθηκε σε 1200 επειδή εκατοντάδες ποινικοί κρατούμενοι, οι οποίοι παρέμεναν στα Αστυνομικά κρατητήρια επί μήνες, μεταφέρθηκαν στα καταστήματα κράτησης, όπως έπρεπε να είχε γίνει εξαρχής. Η μεταφορά αυτή επίσης ήταν από ανθρωπιστική άποψη σημαντική, αφού οι συνθήκες κράτησης στα Αστυνομικά κρατητήρια υστερούν σε σχέση με αυτές της φυλακής.
Αναλυτικότερα, πραγματοποιήθηκαν μέχρι τις 15/6/2015, με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, συνολικά 1795 αποφυλακίσεις. Από αυτούς, οι 1400 ήταν κρατούμενοι που εξέτισαν ένα μέρος της ποινής τους, ανάλογο με τη βαρύτητά της. Απολύθηκαν επίσης 367 «φιλοξενούμενοι» που παρέμεναν για μήνες στα καταστήματα κράτησης γιατί ήταν ανέφικτη η απέλασή τους, καθώς και μικρός αριθμός ανηλίκων και ατόμων με πιστοποιημένη αναπηρία. Οι διαδικασίες απολύσεων συνεχίζονται και αναμένεται ο συνολικός αριθμός να αυξηθεί.
Με την παραπάνω αποσυμφόρηση, αισθητή αλλά ανεπαρκή αν συγκριθεί με τη χωρητικότητα των φυλακών μας, το σωφρονιστικό σύστημα παίρνει μια πρώτη ανάσα. Τώρα είναι χρόνος για μελέτη, δημιουργία νέων θεσμών ή, όσο η οικονομία μας το επιτρέπει, δομών και για ανασχεδιασμό δράσεων ώστε να επιδιωχθούν οι κύριοι στόχοι της αντεγκληματικής πολιτικής: ασφάλεια, ανθρωπισμός, επανένταξη”.

ΠΗΓΗ:makeleio.gr

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Αυτές είναι οι προϋποθέσεις απέλασης αλλοδαπών μετά την έκτιση της ποινής τους

sillipsi-allodapou-patra

Το πολύ τρεις μήνες θα μπορεί να κρατηθεί αλλοδαπός
ο οποίος έχει εκτίσει την ποινή του και εκκρεμεί η απέλαση του. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ο αλλοδαπός πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με όρους και η διαδικασία θα ξεκινήσει από την αρχή. Αυτό αναφέρει σε εγκύκλιο της η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου η οποία κλήθηκε να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα του διευθυντή των φυλακών Χαλκίδας και να ερμηνεύσει τον νόμο 4322/2015.
¨Όπως αναφέρει η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός η απέλαση εκτελείται άμεσα μετά την έκτιση της ποινής καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του αλλοδαπού. Η αρμόδια αστυνομική αρχή πρέπει να ενημερώσει αν είναι εφικτή ή όχι η απέλαση του αλλοδαπού ένα μήνα νωρίτερα και ο διευθυντής του καταστήματος κράτησης , με τη σειρά του, πρέπει να ενημερώνει τον εισαγγελέα για την επικείμενη υφ’όρων απόλυση αλλοδαπού πέντε μήνες πριν πραγματοποιηθεί.
Στην περίπτωση που ο αλλοδαπός δεν συνεργάζεται δίνοντας τα πραγματικά του στοιχεία, η παράταση της κράτησής του μπορεί να φτάσει ως και τους τρεις μήνες.
Αν αυτά τα χρονικά όρια εξαντληθούν, η διαδικασία απέλασης αναστέλλεται με διάταξη του εισαγγελέα, ο οποίος επιβάλει περιοριστικούς όρους.
Στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται ότι αλλοδαπός δεν θα αποφυλακίζεται αν δεν τηρήθηκε η διαδικασία διερεύνησης του εφικτού της απέλασης του. Ωστόσο, αν η απέλαση δεν πραγματοποιηθεί εντός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, θα αναστέλλεται και ο αλλοδαπός θα αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους.

ΠΗΓΗ:makeleio.gr

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Πήρε άδεια από τις φυλακές Μαλανδρίνου! Λήστεψε σουπερ μάρκετ αλλά δεν υπολόγιζε με….

2astinomikos

Ληστής πυροβόλησε αστυνομικό(εκτός υπηρεσίας)
Ο δράστης είχε πάρει πενθήμερη άδεια από τις φυλακές Μαλανδρίνου και… είπε φαίνεται να βγάλει μεροκάματο κάνοντας ληστεία σε υποκατάστημα γνωστής αλυσίδας super market
Σύμφωννα με τις έως τώρα πληροφορίες ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας που αντιλήφθηκε το περιστατικό άρχισε να καταδιώκει τον ληστή.
Ο δράστης προσπάθησε να διαφύγει ωστόσο όταν είδε ότι ο αστυνομικός τον πλησιάζει στη συμβολή των οδών Πέλλης και Ελικώνος έβγαλε όπλο και πυροβόλησε εναντίον του αστυνομικού. Ο δράστης ευτυχώς δεν βρήκε το στόχο του.
Ο δράστης χτύπησε με το όπλο στο κεφάλι τον πολίτη, τραυματίζοντάς τον με τη λαβή του όπλου και στη συνέχεια προσπάθησε να διαφύγει τρέχοντας.
Τον καταδίωξε, όμως, ο αστυνομικός εκτός υπηρεσίας, ο οποίος είχε πάει στο σούπερ μάρκετ να ψωνίσει και έπεσε πάνω στη συμπλοκή.
Ο ληστής, στην προσπάθειά του να διαφύγει πυροβόλησε μια φορά προς την πλευρά του αστυνομικού, ο οποίος, όμως, δεν σταμάτησε και συνέλαβε τον δράστη, τον οποίον αφόπλισε.
Στη συνέχεια, τον παρέδωσε σε συναδέλφους του της ‘Αμεσης Δράσης που έφτασαν στο σημείο και οι οποίοι τον μετέφεραν στο Αστυνομικό Ττμήμα Χαλανδρίου.
Ο αστυνομικός είναι ο Νικόλαος Γαλάρης, αρχιφύλακας που υπηρετεί στο ΑΤ Αμπελοκήπων και μένει στο Χαλάνδρι.
Όπως είπε, δεν έκανε κάποια πράξη ηρωισμού, αλλά τη δουλειά του για την οποία έχει εκπαιδευτεί.

ΠΗΓΗ:makeleio.gr