Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Στέλνουν Ριζάι και άλλους 500 στην Αλβανία

Συμφωνία με τα Τίρανα για μεταφορά αλβανών εγκλείστων αντί περίπου €5 την ημέρα ανά κρατούμενο


Στέλνουν Ριζάι και άλλους 500 στην Αλβανία
Ο αλβανός δραπέτης Ιλμι Νταντά, κατηγορούμενος για δολοφονία, μεταφέρεται από αστυνομικούς σε κλούβα, τον Ιανουάριο του 2006



Πεντακόσιοι αλβανοί κρατούμενοι αναμένεται να μεταφερθούν τους επόμενους μήνες στις φυλακές της Αλβανίας, σε μια αρχική φάση αποσυμφόρησης των ελληνικών φυλακών, αλλά και μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης της εγκληματικότητας στη χώρα μας. Στόχος των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Δικαιοσύνης - μετά και την αιματηρή απόδραση στα Τρίκαλα - είναι να μεταφερθούν στις φυλακές της γειτονικής χώρας οι περισσότεροι από τους 2.300 αλβανούς κρατούμενους στα ελληνικά σωφρονιστικά ιδρύματα. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να σταματήσει η συνεργασία ελλήνων και αλβανών κακοποιών, αλλά και μακροπρόθεσμα να αποθαρρυνθούν οι αλλοδαποί κακοποιοί που δρουν ανεξέλεγκτοι στη χώρα μας.
Προ ολίγων ημερών υπήρξε θετική απάντηση εκπροσώπου του αλβανικού υπουργείου Δικαιοσύνης στον έλληνα υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Καραγκούνη που προωθεί τη σχετική διαδικασία. Ετσι, σε λίγα 24ωρα θα αρχίσουν οι συναντήσεις υπηρεσιακών παραγόντων των δύο χωρών ώστε να ρυθμιστούν οι τελικές πράξεις της διμερούς συμφωνίας. Πιθανολογείται ότι το πρόγραμμα κράτησης Αλβανών στη γειτονική χώρα θα επιδοτηθεί από την Ελλάδα με ποσό που θα προσεγγίζει τα 5 ευρώ την ημέρα ανά άτομο. Αντίστοιχο δηλαδή του ημερήσιου κόστους για το φαγητό και την περίθαλψη κάθε κρατούμενου στις ελληνικές φυλακές.
Παρόμοιες συμφωνίες μεταφοράς κρατουμένων προωθούνται και με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αφού από αυτές τις χώρες βρίσκονται έγκλειστοι στις ελληνικές φυλακές περίπου 1.000 κρατούμενοι (σχεδόν 500 από κάθε χώρα). Αντίστοιχες συμφωνίες μεταφοράς φυλακισμένων έχουν υπογράψει η Γερμανία και η Γαλλία με αφρικανικά κράτη. Αυτές οι συμφωνίες ωστόσο προέβλεπαν την κατασκευή φυλακών από τους Ευρωπαίους στις αφρικανικές χώρες, κάτι που δεν ζητείται από την αλβανική πλευρά.

Συμμορίες πίσω από τα κάγκελα
Μόνιμη διαπίστωση των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι τα μέλη της αλβανικής μαφίας που δρουν στη χώρα μας έχουν καθοριστική συμμετοχή σε σωρεία εγκληματικών ενεργειών. Παράλληλα, έχει αναπτυχθεί συνεργασία ελλήνων και αλβανών κακοποιών, η οποία ξεκινά από την κράτησή τους στις ίδιες φυλακές απ' όπου δημιουργούν και καθοδηγούν νέες συμμορίες. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ενδεικτικά την περίπτωση των δραπετών από τα Τρίκαλα, αλλά και αυτή του Αλβανού Αλκετ Ριζάι που άρχισε επαφές στις φυλακές με «νονούς» των δυτικών προαστίων, αλλά και με τον έλληνα καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα.
Σύμφωνα με προτάσεις έμπειρων αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής, «η τυχόν μεταφορά των αλβανών κακοποιών - για τους οποίους υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις - στις φυλακές της γειτονικής χώρας θα έχει ευεργετικές συνέπειες. Οχι μόνο διότι θα σταματήσει το δίκτυο επικοινωνιών και διασυνδέσεών τους. Οι αλβανικές φυλακές είναι κατά πολύ σκληρότερες, δεν θα έχουν τη δυνατότητα εύκολων αδειών, ούτε χρήσης κινητών, ούτε την ευχέρεια κινήσεων που έχουν στην Ελλάδα. Κι αυτό θα το αναλογίζονται προτού προχωρήσουν σε παράνομες πράξεις».
Οι σκέψεις από το 2006.
Πρώτη φορά που υπήρχαν τέτοιου είδους σκέψεις για μεταφορά αλβανών κρατουμένων στις φυλακές της Αλβανίας ήταν το 2006. Ομως στο σχετικό πρόγραμμα βασικό προαπαιτούμενο ήταν η συναίνεση των αλλοδαπών κρατουμένων. Η σχετική, προ επταετίας, διαδικασία ωστόσο σταμάτησε. Τώρα το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί την υπογραφή διμερούς συμφωνίας για τη μεταφορά των αλβανών κρατουμένων, χωρίς πάντως να κρίνεται αναγκαία η συγκατάθεσή τους. Μετά την αρχική θετική απάντηση των αλβανών παραγόντων στον υφυπουργό Δικαιοσύνης θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες για την τυχόν χρηματοδότηση του προγράμματος από την ελληνική πλευρά και για τις διασφαλίσεις από τους παράγοντες του αλβανικού υπουργείου Δικαιοσύνης ή άλλα αντισταθμιστικά δεδομένα.

ΠΗΓΗ:tovima.gr

2 σχόλια:

  1. Επιτέλους να γίνει η μεταφορά σκληρών κρατουμένων στην Αλβανία αν και το βλέπω δύσκολο με τους ανίκανους πολιτικούς που έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η ξεφτίλα του "Ελληνικού" σωφρονιστικού συστήματος είναι ότι απέτυχε να διαχειριστεί σκληρούς κρατούμενους

      Διαγραφή