Χωρίς να έχουν το δικαίωμα της άδειας θα κρατούνται στις φυλακές τύπου Γ, όπως αποκαλούνται, καταδικασμένοι και υπόδικοι για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία χωρίς ελαφρυντικά, εκβίαση και ληστεία στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης αλλά και εκείνοι που χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και έχουν καταδικαστεί σε ισόβια ή τουλάχιστον 10 χρόνια κάθειρξη.Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση βάζει τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν ώστε οι κρατούμενοι να οδηγηθούν στο Δομοκό όπου μέσα στον επόμενο μήνα θα ανοίξει τις πύλες της η φυλακή υψίστης ασφαλείας.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο:
-Οι κατάδικοι ή υπόδικοι για αδικήματα όπως τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία κλπ θα φιλοξενούνται υποχρεωτικά 10 χρόνια εκεί χωρίς να έχουν δικαίωμα άδειας, και η κράτηση τους θα επανεξετάζεται τότε με δικαίωμα ανανέωσης κάθε δυο χρόνια. Αν επιστρέψουν σε φυλακές Α η΄Β τύπου τότε οι αιτήσεις για άδεια θα επανελέγχονται όπως και σήμερα από το Συμβούλιο των φυλακών. Επίσης θα είναι περιορισμένη πλέον η επικοινωνία με τους συγγενείς τους.
-Οι κατάδικοι που κατηγορούνται για άλλα αδικήματα αλλά κρίνονται επικίνδυνοι από τον αρμόδιο εισαγγελέα θα κρατούνται υποχρεωτικά χωρίς άδεια για 4 χρόνια στις φυλακές υψίστης Ασφαλείας και θα μπορεί να παρατείνεται η κράτηση τους επί 2 χρόνια με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να κρίνονται επικίνδυνοι. Στην ίδια κατηγορία θα εντάσσονται και όσοι έχουν διαπράξει πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Όσο για τους κρατούμενοι που εκτίουν ποινές κάθειρξης για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες ή άλλα αδικήματα τέτοιας βαρύτητας θα μεταφερθούν μεν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας αλλά ο υποχρεωτικός χρόνος παραμονής τους δεν θα είναι 10ετια αν αυτή έχει ήδη εκτιθεί αλλά θα ανανεώνεται ανά διετία όπως προβλέπει ο νέος νόμος. Το ίδιο θα ισχύει και για το καθεστώς αδειών τους.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ
“Δεν είμαστε περήφανοι για την κατάσταση στις φυλακές, το ότι έχουμε συνωστισμό είναι γεγονός αλλά στρώματα δεν υπάρχουν κάτω και όποιος θέλει μπορεί απροειδοποίητα να επισκεφθεί το χώρο και να το διαπιστώσει”. Με τον τρόπο αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, εμμέσως πλην σαφώς κατήγγειλε,ως «στημένες» τις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και απεικονίζουν κρατούμενους στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού να κοιμούνται στο έδαφος.
Ο αυξανόμενος αριθμός των οροθετικών κρατουμένων, οι οποίοι το 2011 ήταν 45 και σήμερα φτάνουν τους 140 έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο νοσοκομείο των φυλακών και γι αυτό το λόγο το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά στη δημιουργία νέας πτέρυγας οροθετικών κρατουμένων στο συγκρότημα του Κορυδαλλού, χωρητικότητας 100 ατόμων. Μάλιστα ήδη με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η πρόσληψη 39 γιατρών ενώ ήδη συζητείται η ένταξη του νοσοκομείου κρατουμένων Κορυδαλλού στο ΕΣΥ. Οι ίδιες ενέργειες έχουν δρομολογηθεί και στη Θεσσαλονίκη προκείμενου να δημιουργηθεί πτέρυγα στο νοσοκομείο Παπανικολάου στην οποία θα φιλοξενούνται κρατούμενοι.
Η ασφυκτική κατάσταση στο νοσοκομείο κρατουμένων οδήγησε το υπουργείο Δικαιοσύνης να επεκτείνει το μέτρο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης κρατουμένων (βραχιολάκια) και σε 50-60 ασθενείς κρατουμένους που πάσχουν από ασθένειες όπως AIDS , βαριά καρδιολογικά νοσήματα , σκλήρυνση κατά πλάκας, τετραπληγία κλπ. Έτσι στην πιλοτική εφαρμογή του συστήματος γεωεντοπισμού πέραν των 200 καταδίκων και υποδίκων θα ενταχθούν και οι κρατούμενοι με βαριά νοσήματα.
ΠΗΓΗ:makeleio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου