Το πολύ τρεις μήνες θα μπορεί να κρατηθεί αλλοδαπός
ο οποίος έχει εκτίσει την ποινή του και εκκρεμεί η απέλαση του. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ο αλλοδαπός πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με όρους και η διαδικασία θα ξεκινήσει από την αρχή. Αυτό αναφέρει σε εγκύκλιο της η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου η οποία κλήθηκε να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα του διευθυντή των φυλακών Χαλκίδας και να ερμηνεύσει τον νόμο 4322/2015.
¨Όπως αναφέρει η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός η απέλαση εκτελείται άμεσα μετά την έκτιση της ποινής καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του αλλοδαπού. Η αρμόδια αστυνομική αρχή πρέπει να ενημερώσει αν είναι εφικτή ή όχι η απέλαση του αλλοδαπού ένα μήνα νωρίτερα και ο διευθυντής του καταστήματος κράτησης , με τη σειρά του, πρέπει να ενημερώνει τον εισαγγελέα για την επικείμενη υφ’όρων απόλυση αλλοδαπού πέντε μήνες πριν πραγματοποιηθεί.
Στην περίπτωση που ο αλλοδαπός δεν συνεργάζεται δίνοντας τα πραγματικά του στοιχεία, η παράταση της κράτησής του μπορεί να φτάσει ως και τους τρεις μήνες.
Αν αυτά τα χρονικά όρια εξαντληθούν, η διαδικασία απέλασης αναστέλλεται με διάταξη του εισαγγελέα, ο οποίος επιβάλει περιοριστικούς όρους.
Στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται ότι αλλοδαπός δεν θα αποφυλακίζεται αν δεν τηρήθηκε η διαδικασία διερεύνησης του εφικτού της απέλασης του. Ωστόσο, αν η απέλαση δεν πραγματοποιηθεί εντός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, θα αναστέλλεται και ο αλλοδαπός θα αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους.
ΠΗΓΗ:makeleio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου