«Ομάδα κρούσης» για την αναβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος και των φυλακών, ένα είδος task force εκτός μνημονίου, οργανώνει η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης σε συνεργασία με την Επιτροπή Καταπολέμησης Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης στους σωφρονιστικούς υπάλληλους και η αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που παρέχεται στους κρατουμένους αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος, διάρκειας τουλάχιστον πέντε ετών, που εκπονείται με τη συνδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Η πρωτοβουλία για τη συνεργασία με τη CPT αποτελεί πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχη Φυτράκη, ενώ η πρώτη συνάντηση με την τετραμερή αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, της οποίας προΐσταται o Hugh Chetwynd, έγινε την περασμένη εβδομάδα.
«Επί σειρά ετών η Ελλάδα εισπράττει καταδικαστικές αποφάσεις και πληρώνει πρόστιμα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές. Σκεφτήκαμε λοιπόν να ζητήσουμε την αρωγή του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε να μας συνδράμουν με τεχνογνωσία για την ουσιαστική αναβάθμιση του σωφρονιστικού μας συστήματος», λέει στην «Κ» ο κ. Φυτράκης, τονίζοντας ότι υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης του όλου εγχειρήματος από διεθνείς μηχανισμούς στήριξης.
Η εξειδικευμένη εκπαίδευση των σωφρονιστικών υπαλλήλων και η αναδόμηση-ενίσχυση των νοσοκομείων που λειτουργούν στις φυλακές της χώρας απετέλεσαν τα δύο βασικά θέματα συζήτησης κατά την πρώτη συνάντηση. Αξιοποιώντας τις ευρωπαϊκές πρακτικές, το Συμβούλιο της Ευρώπης θα αποστείλει κλιμάκια τεχνικής βοήθειας προκειμένου να υπάρξει εκπαίδευση των σωφρονιστικών υπαλλήλων στη διαχείριση κρίσεων, εξεγέρσεων, αυτοκτονιών κ.λπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι επί του παρόντος, πέραν της αριθμητικής ανεπάρκειας των σωφρονιστικών υπαλλήλων, πολλοί εξ αυτών εργάζονται έχοντας εκπαιδευθεί μόλις τρεις μήνες στη Σχολή Σωφρονιστικών Υπαλλήλων. Στόχος της task force είναι η εκπαίδευση του προσωπικού να γίνει στα ευρωπαϊκά πρότυπα προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων στις φυλακές, αλλά και να παρέχεται η ενδεικνυόμενη αντιμετώπιση στους κρατουμένους.
Οι περισσότερες καταδικαστικές αποφάσεις του Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αφορούν τον υπερπληθυσμό των φυλακών αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία τους.
Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού, η αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρουσία εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, εισηγήθηκε την άμεση σύνδεση των νοσοκομείων των φυλακών με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κατά τις διεθνείς πρακτικές, στα νοσοκομεία των φυλακών εργάζονται γενικοί γιατροί οι οποίοι υπάγονται, όπως ακριβώς και οι συνάδελφοί τους που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, στο υπουργείο Υγείας. Πέραν της άμεσης σύνδεσης νοσοκομείων των φυλακών και ΕΣΥ, η αντιπροσωπεία της CPT επεσήμανε την ανάγκη για προσλήψεις αλλά και για εντατικότερη συνεργασία μεταξύ των δημόσιων νοσοκομείων με αυτά των φυλακών.
Προς υλοποίηση των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων αναμένεται να υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, το Συμβούλιο της Ευρώπης δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αξιοποίηση των εναλλακτικών τρόπων κράτησης αλλά και έκτισης ποινής («βραχιολάκι»), καθώς και στην ενίσχυση των ένδικων μέσων που παρέχονται στους κρατουμένους για την προστασία των δικαιωμάτων τους.
Πηγή:kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου