Σάββατο, 2 Απριλίου 2016

«Ροζ» κελιά και στις ελληνικές φυλακές τους επόμενους μήνεςΣτην δημιουργία «ροζ» κελιών, ώστε οι κρατούμενοι να έχουν την δυνατότητα να συνευρίσκονται ερωτικά με τους συντρόφους τους, προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης ακολουθώντας τη διεθνή πρακτική. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου για τις προσωπικές στιγμές των κρατουμένων στις φυλακές των Γρεβενών.
Όπως αναφέρει το newsbeast.gr, ο πρώτος χώρος συνεύρεσης συζυγικών -συντροφικών συναντήσεων στα Γρεβενά, θα είναι έτοιμος σε περίπου έξι μήνες. Ήδη, έχει γίνει η επιλογή του χώρου ο οποίος θα διαμορφωθεί κατάλληλα και μάλιστα θα περιλαμβάνει και μπάνιο.
Ωστόσο, πριν τη λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου θα χρειαστεί να οριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρούνται προκειμένου οι κρατούμενοι να απολαμβάνουν το προνόμιο των ερωτικών συναντήσεων με τους/τις συντρόφους τους, καθώς δεν θα θεωρείται δεδομένο για όλους. Έτσι, με υπουργική απόφαση θα δημιουργηθεί ένας κατάλογος με κανόνες, ενώ δεν αποκλείεται και η αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Κώδικα ο οποίος και προβλέπει τα «ροζ» κελιά.
Κυρίαρχο ρόλο έχει το θέμα της ασφάλειας, αφού θα χρειάζεται να λαμβάνονται αυξημένα μέτρα και να γίνεται αυστηρός έλεγχος στον επισκέπτη προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα όπως η εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών ή άλλων παράνομων αντικειμένων.
«Η φυλακή διαθέτει τους απαραίτητους μηχανισμούς να κρίνει πότε θα δίνεται η άδεια για τις ερωτικές συνευρέσεις. Δεν θα είναι κάτι χύμα ή αυτονόητο. Θα υπάρξουν φίλτρα από τα οποία θα περνούν τα σχετικά αιτήματα» έλεγε αρμόδια πηγή προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση στη διαδικασία θα εμπλακεί η αρμόδια κοινωνική υπηρεσία.
Στα Γρεβενά θα λειτουργήσει πιλοτικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα Σωφρονιστικά Καταστήματα με προτεραιότητα στις νέες φυλακές όπου υπάρχουν κατάλληλοι χώροι. Άλλωστε, τροχοπέδη, για πολλές δράσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, αποτελεί η έλλειψη κατάλληλων χώρων στα Σωφρονιστικά Καταστήματα στα οποία αυτή τη στιγμή κρατούνται 9.580 άτομα.
Αν και για την Ελλάδα αποτελεί είδηση η δυνατότητα να επιτρέπεται η ερωτική συνεύρεση των κρατούμενων με τους/τις συντρόφους τους στις φυλακές σε άλλες χώρες γίνεται πράξη εδώ και δεκαετίες.
Σε πολλές χώρες του εξωτερικού ο νομοθέτης έχει προβλέψει τις οικογενειακές επισκέψεις των κρατουμένων και σε πολλές περιπτώσεις νομοθετεί και με βάση τα ήθη και τα έθιμα της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Σαουδική Αραβία οι επισκέψεις ορίζονται με το αν ο κρατούμενος είναι δίγαμος ή όχι. Έτσι, οι συνεύρεση με το/τη σύντροφο επιτρέπονται μια φορά το μήνα για τους μονογαμικούς και δυο, για τους δίγαμους κρατούμενους.
Ένα από τα πιο προχωρημένα συστήματα είναι αυτό της Ισπανίας όπου οι ερωτικές συνευρέσεις μπορούν να διαρκέσουν έως και τρεις ώρες, ενώ παρέχονται προφυλακτικά, καθαρές πετσέτες και δυνατότητα ντους.
Στο Μεξικό, όχι μόνο επιτρέπονται οι ερωτικές συνευρέσεις, αλλά σε πολλά Καταστήματα Κράτησης, δίνεται η δυνατότητα ακόμη και ολόκληρες οικογένειες να ζήσουν σε φυλακή για συγκεκριμένο διάστημα.
Στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι το 1993 οι συζυγικές επισκέψεις επιτρέπονταν σε 17 πολιτείες, σήμερα, η ρύθμιση ισχύει μόνο στην Καλιφόρνια, το Κονέκτικατ, το Μισισιπί, το Νέο Μεξικό, τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.
Στη Δανία, πάλι, διατίθενται ειδικά διαμερίσματα στα ζευγάρια. Υπό προϋποθέσεις ερωτικές συνευρέσεις σε κρατούμενους/ες, επιτρέπονται σε Αγγλία, Γερμανία, Ισραήλ, Καναδά και Βραζιλία.
ΠΗΓΗ:pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου