Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ανακοίνωση της Γ.Α.Δ.Π.Θεσσαλίας για την Αποτροπή της χθεσινής οργανωμένης απόδρασης από τις φυλακές Τρικάλων



25-02-2013:
Αποτροπή χθεσινής οργανωμένης απόδρασης από τις φυλακές Τρικάλων
ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Λάρισα, 25 Φεβρουαρίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απετράπη οργανωμένη απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων
Άμεση και αποτελεσματική ήταν η ετοιμότητα και η επιχειρησιακή ανταπόκριση των αστυνομικών και σωφρονιστικών υπαλλήλων
Την επιχείρηση κατηύθυνε και συντόνισε ο επικεφαλής της εξωτερικής φρουράς των Φυλακών - Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας
Την 16,45 ώρα χθες (02/24/2013) ελικόπτερο, στο οποίο επέβαιναν εκτός από τον χειριστή και το μηχανικό (ημεδαποί) ένας ακόμα ημεδαπός και ένας αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, προσέγγισε τον προαύλιο χώρο της Φυλακής Τρικάλων, την ώρα του προαυλισμού των κρατουμένων.
Η όλη διαδικασία της πτήσης-προσέγγισης του ελικοπτέρου στις εγκαταστάσεις των φυλακών είχε γίνει έγκαιρα αντιληπτή από τους αστυνομικούς της εξωτερικής φρουράς, ο επικεφαλής της οποίας, ενεργοποίησε άμεσα τον ειδικό σχεδιασμό ασφαλείας, κινητοποίησε τις δυνάμεις και ανέλαβε το συντονισμό της όλης επιχείρησης, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους της φυλακής.
Από το ελικόπτερο ερρίφθησαν στον προαύλιο χώρο, μέσα από άνοιγμα στο «δίχτυ ασφαλείας», δύο συρμάτινες σκάλες, συνδεδεμένες μεταξύ τους με γάντζο (ανεμόσκαλες). Παράλληλα, ένας από τους επιβαίνοντες στο ελικόπτερο έβαλλε με πολεμικό τυφέκιο κατά των αστυνομικών της εξωτερικής φρουράς και των σωφρονιστικών υπαλλήλων, οι οποίοι αντέδρασαν άμεσα, ανταποδίδοντας τα πυρά.
Ο κρατούμενος ΒΛΑΣΤΟΣ Παναγιώτης, που βρισκόταν στο προαύλιο, στη προσπάθειά του να αναρριχηθεί στην ανεμόσκαλα, κατέπεσε στο έδαφος και υπέστη κάταγμα γνάθου και αριστερού καρπού.
Το ελικόπτερο, έχοντας βληθεί σε ζωτικά του σημεία (υδραυλικό σύστημα κ.λπ.), αναγκάστηκε να κατευθυνθεί και να προσγειωθεί στο χώρο στάθμευσης της φυλακής.
Άμεσα αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), της εποχούμενης περιπολίας της εξωτερικής φρουράς των φυλακών και σωφρονιστικοί υπάλληλοι, με δυναμική επέμβαση, ακινητοποίησαν τους επιβαίνοντες. Όπως διαπιστώθηκε, ο αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, ενώ ο μηχανικός του ελικοπτέρου έφερε διαμπερές τραύμα στο αριστερό του χέρι από σφαίρα.
Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί τρία (3) πολεμικά όπλα, ενώ αναμένεται η ενδελεχής έρευνα των εσωτερικών χώρων του ελικοπτέρου από αρμόδια συνεργεία του Τ.Ε.Ε.Μ. και των εγκληματολογικών εργαστηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Από τους κρατουμένους παραδόθηκε στους υπευθύνους της φυλακής ένα πιστόλι GLOCK, το οποίο ερρίφθη από το ελικόπτερο, ενώ αυτή την ώρα πραγματοποιείται, από ειδικές αστυνομικές δυνάμεις παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, ενδελεχής έρευνα όλων των χώρων της φυλακής, προκειμένου να εξακριβωθεί η τυχόν ύπαρξη άλλου οπλισμού.
Από τους επιβαίνοντες, ο ημεδαπός είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα από τις φυλακές Δομοκού, όπου εξέτιε πολυετή κάθειρξη για ληστεία, ενώ ο αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας είχε παραβιάσει άδεια από τις ίδιες φυλακές, όπου εξέτιε πολυετή ποινή για ναρκωτικά.
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι το ελικόπτερο είχε ενοικιαστεί από εταιρία που εδρεύει στον Ασπρόπυργο Αττικής, με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη.


25-02-2013: Ανακοίνωση της Γ.Α.Δ.Π.Θεσσαλίας για τα ευρήματα και τα στοιχεία που προέκυψαν από την πρόοδο των ερευνών σχετικά με την αποτροπή της χθεσινής απόδρασης από τις φυλακές Τρικάλων
ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Λάρισα, 25 Φεβρουαρίου 2013
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ σημερινού Δελτίου Τύπου Μας, σχετικά με την αποτροπή της οργανωμένης απόδρασης από τις φυλακές Τρικάλων, ανακοινώνεται ότι από την πρόοδο των αστυνομικών ερευνών, προέκυψαν τα ακόλουθα:
  • Από τον ενδελεχή έλεγχο στους εσωτερικούς χώρους της φυλακής, βρέθηκαν τρία (3) κινητά τηλέφωνα, ενώ στον προαύλιο χώρο δύο (2) φυσίγγια και ένας (1) κάλυκας.
  • Εκτός από τα τρία πολεμικά όπλα που κατασχέθηκαν χθες και το πιστόλι GLOCK που ερρίφθη από το ελικόπτερο και παραδόθηκε από κρατουμένους, από την εξερεύνηση του ελικοπτέρου βρέθηκαν στο εσωτερικό του, ένα (1) ακόμα πιστόλι GLOCK, ένα (1) κινητό τηλέφωνο, ένα ( 1) πλαστό Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, με το οποίο εκμισθώθηκε το ελικόπτερο και άλλα μικροαντικείμενα.
  • Δεν προέκυψε συμμετοχή - εμπλοκή του πληρώματος του ελικοπτέρου (πιλότου και μηχανικού) στην επιχείρηση απόδρασης από τις φυλακές, καθώς με την απειλή των όπλων τελούσαν υπό καθεστώς ομηρίας και εξαναγκασμού.
  • Όπως διαπιστώθηκε το ελικόπτερο, το οποίο ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία, απογειώθηκε χθες το μεσημέρι από τον Ασπρόπυργο με πλήρωμα τον πιλότο και τον μηχανικό. Όπως είχε συμφωνηθεί, παρέλαβε τέσσερα (4) άτομα - τους 2 άντρες και 2 γυναίκες - από τη Ζαγορά Πηλίου, με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Μετά την επιβίβαση των ατόμων το πλήρωμα εξαναγκάστηκε να μεταβεί σε περιοχή των Τεμπών, όπου αποβίβασε τις δύο (2) γυναίκες και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τις φυλακές των Τρικάλων.
Επιπλέον, σε βάρος των εμπλεκομένων προσώπων σχηματίζεται δικογραφία με τις ακόλουθες κατηγορίες:
  • Σε βάρος του κρατουμένου ΒΛΑΣΤΟΥ Παναγιώτη, για απόπειρα απόδρασης, σύσταση και συμμετοχή σε συμμορία, ηθική αυτουργία σε διατάραξη ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών, ηθική αυτουργία σε παράνομη κατάληψη αεροσκάφους και ηθική αυτουργία σε αρπαγή.
  • Σε βάρος των δύο (2) δραστών που επέβαιναν στο ελικόπτερο, για συμμετοχή σε απόδραση, σύσταση και συμμετοχή σε συμμορία, απόπειρες ανθρωποκτονιών κατά συρροή και κατ 'εξακολούθηση, αρπαγή, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, πλαστογραφία μετά χρήσεως, διατάραξη ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών και παράνομη κατάληψη αεροσκάφους.
  • Σε βάρος των δύο (2) γυναικών που αναζητούνται, για σύσταση και συμμετοχή σε συμμορία, απλή συνέργεια στη διατάραξη ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών και παράνομη κατάληψη αεροσκάφους.
Οι έρευνες και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, σε συνεργασία με ειδικό κλιμάκιο Αξιωματικών από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

ΠΗΓΗ:astynomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου