Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Το «πείραμα των Διαβατών» φέρνει... πονοκέφαλο σε κρατούμενους


Η εγκατάσταση συστήματος αδρανοποίησης κινητών τηλεφώνων, δεν επιτρέπει καμία παράτυπη επικοινωνία κρατουμένων με τον «έξω κόσμο», και παράλληλα αχρηστεύει τη δράση κυκλωμάτων λαθραίας εισαγωγής κινητών τηλεφώνων στο σωφρονιστικό κατάστημα, αφού πια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν (EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ)Η εγκατάσταση συστήματος αδρανοποίησης κινητών τηλεφώνων, δεν επιτρέπει καμία παράτυπη επικοινωνία κρατουμένων με τον «έξω κόσμο», και παράλληλα αχρηστεύει τη δράση κυκλωμάτων λαθραίας εισαγωγής κινητών τηλεφώνων στο σωφρονιστικό κατάστημα, αφού πια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν (EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ)
«Έχουμε ξαφνικό πονοκέφαλο». Αυτό φέρεται να αναφέρουν συχνά στο γιατρό και σωφρονιστικούς υπαλλήλους κρατούμενοι στις φυλακές Διαβατών στη Θεσσαλονίκη. Το «σύμπτωμα» για το οποίο «παραπονιούνται», όμως, ορισμένοι κρατούμενοι δεν φαίνεται να είναι άσχετο με μια ιδιομορφία που έχει πλέον η συγκεκριμένη φυλακή.

Αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας όπου τις τελευταίες εβδομάδες έχει τοποθετηθεί, με
πλήρη μυστικότητα, πειραματικό σύστημα αδρανοποίησης κινητών τηλεφώνων.

Η εγκατάσταση του εν λόγω συστήματος, κόστους μερικών χιλιάδων ευρώ, δεν επιτρέπει καμία παράτυπη επικοινωνία κρατουμένων με τον «έξω κόσμο», και παράλληλα αχρηστεύει τη δράση κυκλωμάτων λαθραίας εισαγωγής κινητών τηλεφώνων στο σωφρονιστικό κατάστημα, αφού πια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Τέτοιου είδους συσκευές υπάρχουν σε πολλούς άλλους χώρους, όπως αίθουσες συνεδριάσεων, θέατρα, κινηματογράφους, ακόμη και στην αίθουσα της Βουλής - ωστόσο μέχρι τώρα δεν είχαν μπει σε φυλακή με διάφορες δικαιολογίες, ακόμη και με την επίκληση πιθανόν επιπτώσεων στην υγεία των έγκλειστων!

Πλέον η τοποθέτηση των αδρανοποιητών (jammers) σε όλες τις ελληνικές φυλακές θεωρείται βασικό μέλημα των επιτελών του υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου να σταματήσει ο σχεδιασμός και η εκπόρευση εγκληματικών ενεργειών πίσω από τα κάγκελα.

Η αρχή φαίνεται ότι γίνεται από το σωφρονιστικό κατάστημα της Θεσσαλονίκης προκειμένου τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου να καταγράψουν τα θετικά, αλλά και τις παρενέργειες, που μπορεί να προκαλέσει μία τέτοια κίνηση.

Όπως αναφέρουν στο «Βήμα» στελέχη του υπουργείου, «η τοποθέτηση του jammer στις φυλακές Διαβατών περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις επιφυλάξεις που είχαμε μέχρι τώρα για διατάραξη των εύθραυστων ισορροπιών μέσα στις φυλακές, για μαζικές αντιδράσεις των κρατουμένων αλλά και των φρουρών, όπως και για παρασκηνιακές ενέργειες των κυκλωμάτων».

Όπως σημειώνουν, μάλιστα, τα ίδια στελέχη «αρχικά οι κρατούμενοι που είχαν κινητά μέσα στις φυλακές δεν αντιλήφθηκαν τι ακριβώς συνέβη και δεν είχαν σήμα. Δεν είχαν πληροφορηθεί την ύπαρξη των αδρανοποιητών. Όμως άρχισαν να το καταλαβαίνουν και έτσι παραπονέθηκαν σε υπεύθυνους των φυλακών γι' αυτόν τον επικοινωνιακό αποκλεισμό τους. Κι αυτό σαν να ήταν δικαίωμά τους να έχουν κινητά»!

Η επόμενη αντίδραση ορισμένων «ήταν να παραπονεθούν για προβλήματα πονοκεφάλων. Όμως εκτιμούμε ότι τις περισσότερες φορές αυτό δεν ήταν πραγματικό σύμπτωμα αλλά κόλπο κάποιων πονηρών κρατουμένων που θέλουν να έχουν κινητά. Κι αυτό γιατί έχουν διαβάσει δημοσιεύματα με τον προβληματισμό για επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση αδρανοποιητών. Όμως είμαστε σε μεταβατικό στάδιο και εξετάζουμε τα πάντα».

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης το «πείραμα των Διαβατών» δεν έχει απολύτως αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα. Κι αυτό γιατί θεωρείται ούτως ή άλλως από τις πλέον ασφαλείς φυλακές, όπου κάθε χρόνο εντοπιζόταν μικρός αριθμός κινητών και δεν κρατείται εκεί μεγάλος αριθμός επικίνδυνων κακοποιών. Όμως εκτιμάται ότι σύντομα το σύστημα επικοινωνιακής στεγανοποίησης θα επεκταθεί σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

ΠΗΓΗ:bloko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου