Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Στο πειθαρχικό 17 σωφρονιστικοί για τις επισκέψεις Ξηρού στους «Πυρήνες»

Στο πειθαρχικό 17 σωφρονιστικοί για τις επισκέψεις Ξηρού στους «Πυρήνες»

Στο πειθαρχικό συμβούλιο παραπέμπονται 17 σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Κορυδαλλού εκ των οποίων οι έξι τίθενται σε αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων για τα «πηγαινέλα» του Χριστόδουλου Ξηρού στην πτέρυγα όπου κρατούνται τα μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά και για το περιβόητο πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, σε αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων τίθενται ο αρχιφύλακας-προϊστάμενος της φύλαξης του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, τέσσερις υπάλληλοι οι οποίοι σε διάστημα δύο ετών είχαν ασκήσει καθήκοντα αρχιφύλακα καθώς και ο υπαρχιφύλακας που είχε την ευθύνη φύλαξης το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2013. Την απόφαση έλαβε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. 

Επίσης παραπέμπονται, μετά από απόφαση Αθανασίου, στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο και οι 10 σωφρονιστικοί υπάλληλοι που ενεπλάκησαν στη μετακίνηση του κρατούμενου Χ. Ξηρού από την Ε’ στην Α’ πτέρυγα το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2013 έως τα ξημερώματα της 1η Ιανουαρίου 2014, καθώς και οι 7 αρχιφύλακες και αρχιφυλακεύοντες οι οποίοι –σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα που διαβιβάστηκε στον Υπουργό- είχαν την ευθύνη για την παράνομη μετακίνηση του Χ. Ξηρού από 5/2/2011 έως 31/12/2013 από την Ε’ στην Α’ πτέρυγα. Επίσης, ευθύνη διαπιστώθηκε σε ακόμη δυο αρχιφύλακες οι οποίοι ωστόσο έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τύχουν πειθαρχικού ελέγχου. 

Από τη δικογραφία προκύπτει πως καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από 5 Φεβρουαρίου του 2011 έως και 31 Δεκεμβρίου του 2013, δεν υπήρξε ούτε ένας μήνας κατά τον οποίο ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν είχε μεταβεί στην Α’ πτέρυγα. Μάλιστα, κάποιες φορές φαίνεται ο ίδιος κρατούμενος κάποιες φορές να μεταβαίνει στην πτέρυγα όπου κρατούνται οι καταδικασθέντες για συμμετοχή στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και δύο με τρεις φορές στην ίδια ημέρα πρωινές και απογευματινές ώρες. Οι επισκέψεις αυτές τελούνταν συνήθως Παρασκευή και Σαββατοκύριακα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπήρχε σαφής εντολή του Συμβουλίου της φυλακής να τοποθετηθεί ο X. Ξηρός στην Ε’ πτέρυγα χωρίς δυνατότητα μετάβασης σε άλλες πτέρυγες. Μάλιστα, είχε οριστεί ο αρχιφύλακας του Καταστήματος Κράτησης ως υπεύθυνος για την εκτέλεση της εν λόγω εντολής. Όμως, αρχιφύλακες και αρχιφυλακεύοντες παρέβησαν την εντολή αυτή επιτρέποντας την μετακίνησή του στην Α’ πτέρυγα.

Ακόμη βάσει του πορίσματος προκύπτει ότι παρά τους συγκεκριμένους όρους διαβίωσης που είχαν τεθεί στον Χ. Ξηρό, δηλαδή να είναι στο κελί 9 του Β’ ορόφου της Ε΄ πτέρυγας στο οποίο θα κρατείται μόνος και να μην συγχρωτίζεται με κρατούμενους άλλων πτερύγων, πλην αυτών που βρίσκονται στην Ε’ πτέρυγα, κατά παράβαση του άρθρου 34 παρ.2. περιπτ. γ’ του Κανονισμού Λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης, όπου ρητά ορίζεται η υποχρέωση των κρατούμενων να μην επικοινωνούν με κρατούμενους άλλων πτερύγων, καθ’ όλο το ανωτέρω υπό διερεύνηση χρονικό διάστημα και ιδίως από 5/11/2011 έως 31/12/2013 είχε επιτραπεί στον Χ. Ξηρό να εισέρχεται στην Α’ πτέρυγα, να επικοινωνεί και να συγχρωτίζεται με τους κρατούμενους που διέμεναν σ’ αυτήν.

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου