Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Σωφρονιστικοί υπάλληλοι: Συμμορίες Γεωργιανών και Αλβανών λυμαίνονται τις ελληνικές φυλακές

Σωφρονιστικοί υπάλληλοι: Συμμορίες Γεωργιανών και Αλβανών λυμαίνονται τις ελληνικές φυλακές

Σκηνικό κηρυγμένου πολέμου ανάμεσα σε φατρίες και συμμορίες, εκτεταμένη χρήση βίας και απειλών ακόμα και κατά υπαλλήλων και ελεύθερη διακίνηση ναρκωτικών και κινητών, καταγγέλλουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.
Οι εικόνες που παρουσιάζουν είναι κόλαφος για τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στις ελληνικές φυλακές. Όπως τονίζουν στην Καθημερινή, τα περισσότερα περιστατικά δεν έρχονται καν στο φως της δημοσιότητας.
«Είχαμε πριν από λίγες ημέρες περιστατικό στο κατάστημα κράτησης Δομοκού που κατέληξε σε φόνο. Τη νύχτα δύο κρατούμενοι συνεπλάκησαν, ο ένας κάρφωσε τον άλλον με ένα κομμάτι γυαλί, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Οι φύλακες δεν πρόλαβαν να αποτρέψουν το περιστατικό. Αυτή η φυλακή προορίζεται για τύπου Γ, κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει πολύ την εσωτερική της λειτουργία», τονίζει ο Σπ. Καρακίτσιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων.
Οι συμπλοκές ανάμεσα στους κρατουμένους, επισημαίνουν υπάλληλοι των φυλακών, συχνά έχουν να κάνουν με προσωπικές διαφορές. Σε αρκετές περιπτώσεις ωστόσο πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, για «κλείσιμο» ανοιχτών υποθέσεων που σχετίζονται με εγκληματική δράση εκτός ή και εντός των φυλακών. Εκτός από τα επεισόδια μεταξύ των κρατουμένων, πρόβλημα αποτελεί η εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών, η κατασκευή αυτοσχέδιων όπλων, η χρήση κινητών τηλεφώνων κ.ά. Ο Καρακίτσιος επισημαίνει σειρά ακόμα προβλημάτων, όπως ο υπερπληθυσμός των φυλακών, η υποστελέχωση κ.ά.

Μεταξύ εθνοτικών ομάδων 

Σύμφωνα με εργαζομένους των φυλακών, τα περιστατικά βίας καταγράφονται ανάμεσα σε μέλη εθνοτικών ομάδων. Η μεγαλύτερη πληθυσμιακά ομάδα είναι οι Αλβανοί, οι οποίοι -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- ευθύνονται για αρκετά βίαια επεισόδια. «Η βία είναι στοιχείο επιβολής στις σχέσεις των κρατουμένων, αυτή μπορεί να φτάσει από την απλή απειλή μέχρι και την ανθρωποκτονία. Η κατανομή της άτυπης εξουσίας γίνεται ανά εθνοτική ομάδα. Συνήθως υπάρχει ένα άτομο που έχει τον ρόλο του ηγέτη και γύρω του υπάρχει ένας πυρήνας 3-5 ατόμων που ελέγχουν, προκειμένου να διατηρείται ο έλεγχος ανάμεσα στους συμπατριώτες τους», σχολιάζει πηγή του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το τελευταίο διάστημα, συμπληρώνει, σειρά προβλημάτων δημιουργούνται από τους Γεωργιανούς κρατουμένους, οι οποίοι λειτουργούν οργανωμένα και θεωρούνται από τους σωφρονιστικούς επικίνδυνη ομάδα μέσα στις φυλακές. Συνολικά 389 άτομα από τη Γεωργία κρατούνται στις ελληνικές φυλακές, ορισμένοι από τους οποίους μέλη κυκλωμάτων. Ομάδες Ασιατών έχουν αρχίσει επίσης να εμφανίζονται. Ολες οι ομάδες φαίνεται να έχουν μόνο εθνοτικά χαρακτηριστικά και όχι, π.χ., θρησκευτικά ή κάτι άλλο.

Προσπάθεια διάλυσης 

Οπως επισημαίνει υψηλά ιστάμενο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, όποτε εντοπίζονται τέτοιοι πυρήνες γίνεται προσπάθεια για τη διάλυσή τους μέσω των μεταγωγών, δηλαδή της μετακίνησης κρατουμένων σε άλλη φυλακή, προκειμένου να χάσουν την επαφή με τους συνεργούς τους. Ωστόσο, και αυτό δεν είναι τόσο εύκολο, επισημαίνει η ίδια πηγή, καθώς έχουν σημειωθεί απειλές ή και επιθέσεις κατά σωφρονιστικών όταν γίνεται γνωστή κάποια «ανεπιθύμητη μεταγωγή». Εχει σημειωθεί επίθεση ομάδας Γεωργιανών κατά του προσωπικού μιας φυλακής όταν έγινε γνωστή μεταγωγή ενός εξ αυτών. Στο ίδιο επεισόδιο απειλήθηκε ο διευθυντής της φυλακής με φράσεις όπως «ξέρουμε σε ποιο σχολείο πηγαίνουν τα παιδιά σου», αναφέρει στέλεχος του υπουργείο Δικαιοσύνης, που δεν θέλει να αναφερθούν λεπτομέρειες του περιστατικού. Σε άλλη παρόμοια περίπτωση σωφρονιστικός υπάλληλος βρήκε απειλές κατά του ιδίου γραμμένες στην πιλοτή της πολυκατοικίας όπου διέμενε.

Συχνά οι υπάλληλοι των φυλακών ανακαλύπτουν αυτοσχέδια όπλα κρυμμένα μέσα στα κελιά των κρατουμένων. Πρόκειται για αιχμηρά αντικείμενα ή κλομπ φτιαγμένα από διάφορα υλικά, όπως κομμάτια πόρτας, τζάμια κ.ά. Ακόμη μια σημαντική μορφή εγκληματικότητας που καταγράφεται μέσα στις φυλακές είναι η διακίνηση ναρκωτικών. Γεγονός που γεννά πολλά ερωτήματα, καθώς πρόκειται για χώρους με ελεγχόμενη πρόσβαση και -θεωρητικά- πολύ καλή φύλαξη. Η μεταφορά ναρκωτικών μέσα σε σωματικές κοιλότητες από κρατουμένους που επιστρέφουν από άδειες και η ρίψη συσκευασιών ναρκωτικών στις αυλές των φυλακών είναι δύο από τους τρόπους που αναφέρουν πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ωστόσο, δεν αποτελεί μυστικό ότι τουλάχιστον πέντε υπάλληλοι φυλακών έχουν συλληφθεί τα τελευταία χρόνια να διακινούν ναρκωτικά εντός των φυλακών.

ΠΗΓΗ:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου