Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Φυλακές και κρατούμενοι...Σε 60% ανέρχονται οι αλλοδαποί κρατούμενοι και το νούμερο αναμένεται να εκτοξευτεί στο 70%.



Η επίσημη δυσοίωνη πρόβλεψη είναι ότι το 2020 ο πληθυσμός των κρατουμένων θα έχει εκτοξευθεί στους 16.000.
Και οι αλλοδαποί που θα έχουν καταδικαστικές αποφάσεις θα ανέρχονται σε ποσοστό άνω του 70%.
 Η αλλαγή των ποιοτικών χαρακτηριστικών του έγκλειστου πληθυσμού, στον οποίο πλέον ανήκουν σκληροί ποινικοί κατάδικοι του οργανωμένου εγκλήματος, αλλοδαποί που υπερβαίνουν το 60% του συνόλου των κρατουμένων.. (με τους Αλβανούς να έχουν την μερίδα του λέοντος με πάνω από 60% των αλλοδαπών κρατουμένων) και παραβάτες του νόμου για ναρκωτικά (χρήστες, βαποράκια, έμποροι), που αγγίζουν.... το 40%, αλλά και η εκτεταμένη διαφθορά, τα ναρκωτικά, οι τραγικές συνθήκες διαβίωσης (κελιά με μικρή ή και καθόλου πρόσβαση σε φυσικό φως, ανεπαρκή εξαερισμό, ελλιπή καθαριότητα ειδικά στους χώρους υγιεινής, έλλειψη ειδών υγιεινής, κρεβατιών και κουβερτών, φυλακές χωρίς προαύλιο χώρο), το ελλιπές προσωπικό, οι εξευτελισμοί και ταπεινώσεις που δέχονται οι κρατούμενοι και το μεγάλο πρόβλημα του συνωστισμού, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα.

Τα συγκριτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι ελληνικές φυλακές έχουν υπερπληρότητα, που αγγίζει το 127%, με τη Γαλλία στη δεύτερη θέση (120%) και το Βέλγιο να ακολουθεί (119%). *

Μετατροπή ποινών σε κοινωφελή εργασία και ψαλίδι στις ποινές για τους χρήστες.



Σήμερα στις ελληνικές φυλακές κρατούνται περίπου 12.100 φυλακισμένοι, ενώ η δυναμικότητά τους είναι 9.100. Επί του συνόλου των κρατουμένων το (60%) είναι αλλοδαποί. Επιπλέον, δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στους υποδίκους και τους καταδίκους.

Η κατάσταση στις Φυλακές Κορυδαλλού.
Στις πτέρυγες υπάρχει υπερπληθυσμός και οι συνθήκες υγιεινής είναι κακές, με εκατοντάδες κατσαρίδες και ζωύφια κάτω από στρώματα.  Υπάρχουν κρατούμενοι οι οποίοι ήταν υπόδικοι και κρατούνταν για έως και 18 μήνες, οι οποίοι, όπως και πολλοί άλλοι, εκφράζουν μία έντονη εντύπωση αυθαιρεσίας. Το ποσοστό υποδίκων είναι πολύ υψηλό, ανερχόμενο σε 41% σε εθνικό επίπεδο. Στον τομέα όπου κρατούνται ομοφυλόφιλοι και διαφυλικά άτομα, οι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση στην αυλή εδώ και δύο χρόνια και συνεπώς παραμένουν μέσα σε βρώμικα κελιά και σε έναν διάδρομο, μονίμως σε απαράδεκτες συνθήκες.
Ενα άλλο μέτρο που θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των φυλακών είναι και η νομοθετική διάταξη που προωθείται για την κατηγορία των αλλοδαπών κρατουμένων  που έχουν καταδικαστεί για παράνομη είσοδο στη χώρα, έχουν πάρει αναστολή και έχει διαταχθεί η απέλασή τους αλλά κρατούνται στη φυλακή διότι δεν έχουν να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα ή τις χρηματικές ποινές που τους έχουν επιβληθεί. Αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνεται το σωφρονιστικό σύστημα με ανθρώπους που δεν έχουν λόγο να είναι εντός φυλακών. Σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται να καταλήγει στη λύση να προβλεφθεί στον νόμο 3386/2005 για τους αλλοδαπούς, ότι σε αυτές τις περιπτώσεις απαγορεύεται η επιβολή δικαστικών εξόδων και χρηματικών ποινών, γεγονός που σημαίνει ότι θα αφήνονται ελεύθεροι.



ΠΗΓΗ:eglimatikotita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου