Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Αποφυλακίσεις εξπρές μέχρι το τέλος του 2012 ....Η ανακύκλωση του εγκλήματος συνεχίζεται.



Αυξάνεται ο αριθμός των κρατουμένων που θα αποφυλακιστούν μέχρι το τέλος του 2012, μετά τη γνωμοδότηση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αν. Κανελλόπουλου, ο οποίος έκρινε πως οι ευνοϊκές διατάξεις του πρόσφατου νόμου 4043/2012 για την αποσυμφόρηση των φυλακών αφορούν όχι μόνον όσους συμπληρώνουν τα όρια μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, αλλά ακόμα και αυτούς που θα.....
πληρούν τις προϋποθέσεις μέχρι τις 31.12.2012.

Η απάντηση Κανελλόπουλου εκδόθηκε μετά από ερώτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ουσιαστικά «ανοίγει» κατά 9 μήνες το διάστημα κατά το οποίο ένας κρατούμενος προλαβαίνει
να κάνει χρήση των ευνοϊκών αυτών διατάξεων. Κι αυτό γιατί συνήθως στις σχετικές ρυθμίσεις υπάγονταν όσοι κρατούμενοι είχαν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις μέχρι την ψήφιση του νόμου.

Ο Κανελλόπουλος υπογραμμίζει ότι ο νομοθέτης πιεζόμενος από τη «θρόμβωση στις φυλακές σαφώς επιδιώκει τη διαδοχική αποφυλάκιση περισσότερων κρατουμένων» που συγκεντρώνουν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις «είτε κατά τον χρόνο της δημοσιεύσεως του νόμου, είτε κατά το μεταβατικό χρονικό διάστημα των δέκα μηνών, από της δημοσιεύσεως αυτού, ήτοι μέχρι και τις 13.12.2012».

Κατόπιν αυτών, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπογραμμίζει ότι «οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Ν.4043/2012, καταλαμβάνουν τους καταδίκους που συγκεντρώνουν τις σχετικές προϋποθέσεις, είτε κατά τη δημοσίευση του νόμου, είτε κατά το μεταβατικό χρονικό διάστημα των δέκα μηνών από της δημοσιεύσεως αυτού, δηλαδή μέχρι τις 13.12.2012, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των οποίων η εκτέλεση της ποινής άρχισε μετά τις 13.2.2012».

Τι προβλέπει

Ο νόμος 4043/2012 προβλέπει ότι οι κρατούμενοι οι οποίοι εκτίουν ποινή που δεν υπερβαίνει τα 5 χρόνια αποφυλακίζονται , εάν:

α) η ποινή τους έχει διάρκεια μέχρι 3 έτη, εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν με οποιονδήποτε τρόπο το 1/10 αυτής,

β) η ποινή τους έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 3 και μέχρι 5 έτη, συμπεριλαμβανομένης και της κάθειρξης, εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν με, οποιανδήποτε τρόπο, το 1/5 αυτής.

Ο ίδιος νόμος προβλέπει ότι οι ευνοϊκές αυτές διατάξεις εφαρμόζονται και στους καταδίκους που συμπληρώνουν τις επίμαχες προϋποθέσεις μετά τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και σε χρονικό διάστημα μέχρι δέκα μήνες.




ΠΗΓΗ:eglimatikotita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου