Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Απαραίτητη η καλή διαγωγή για την αποφυλάκιση


Γνωμοδότηση εξέδωσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προς τους Εισαγγελείς της χώρας με αφορμή ερωτήματα σχετικά με την πρόσφατη ρύθμιση για τη χορήγηση απόλυσης υφ΄όρων που πρόβλεψε ο νόμος 4139/2013 για όσους έχουν καταδικαστεί σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών εφόσον έχουν συμπληρώσει το 1/3 πραγματικής έκτισης της ποινής που τους επιβλήθηκε.
Από περιφερειακή εισαγγελία τέθηκε ερώτημα εάν πέραν της πραγματικής έκτισης του ορίου του 1/3 πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και προϋποθέσεις του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή, η διαγωγή που επέδειξε ο κρατούμενος κατά τη κράτηση.
Ο αντεισαγγελέας ΑΠ Ν. Παντελής καταλήγει ότι για την υφ' όρων απόλυση αυτήν, όπως προκύπτει από την βουλητική και γραμματική ερμηνεία της, πέραν του ελαχίστου ορίου πρέπει να συνεκτιμάται και η καλή ή κακή διαγωγή του καταδίκου κατά την κράτηση του στη φυλακή.
Στη γνωμοδότηση αναφέρεται ότι εάν ο νομοθέτης ήθελε την απόλυση αυτόματη από τους εισαγγελείς με μόνη τη διαπίστωση της πραγματικής έκτισης του 1/3 και χωρίς την προϋπόθεση της διαγωγής θα το όριζε ρητά, όπως το έκανε σε άλλους πρόσφατους νόμους, (πχ Ν.4043/2012 για την απόλυση με εισαγγελική διάταξη όσων εξέτιαν ποινές έως πέντε ετών κλπ).
ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου