Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Πληθαίνουν οι συμπλοκές κρατουμένων στις Φυλακές Σταυρακίου

Δεν φτάνουν οι τρισάθλιες συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές Σταυρακίου και για τις οποίες η Ελλάδα έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συχνές είναι τελευταία και οι συμπλοκές που γίνονται μεταξύ των κρατουμένων.Τα κρούσματα βίας πληθαίνουν, ενώ πολλές φορές λαμβάνουν και θρησκευτικές προεκτάσεις, με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να εκφράζουν φόβους ότι η κατάσταση δεν αργεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, ειδικά όταν στις φυλακές Σταυρακίου κρατούνται περί τα 250 άτομα, όταν η χωρητικότητα του Ιδρύματος είναι για περίπου 170.Ένα από αυτά συνέβη ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου όταν σημειώθηκε συμπλοκή μεταξύ Πακιστανών, Αλβανών και Ρομά, με αποτέλεσμα να υπάρξουν δυο τραυματίες κρατούμενοι, οι οποίοι χτυπημένοι στο κεφάλι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Νέες φυλακές 
Για την δημιουργία νέων φυλακών στην περιοχή μας έχουμε ακούσει εξαγγελίες και σχέδια πολλές φορές, τόσο από τις τοπικές Αρχές, όσο και από το ίδιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης.Ωστόσο μέχρι σήμερα όλοι έχουν μείνει απλώς στα λόγια, την ώρα που η κατάσταση γίνεται όλο και πιο έκρυθμη. Κι αν στο τελευταίο περιστατικό κατάφεραν εγκαίρως οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι να επιβάλλουν την τάξη, κανείς δεν εγγυάται ότι το ίδιο θα συμβεί σε μια νέα συμπλοκή ή και απόπειρα εξέγερσης. Όπως δήλωσε στο ITV ο Πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων Χρ. Αυδίκος, «κάνουμε τα πάντα για να αποτρέπουμε τέτοια φαινόμενα. Ωστόσο, πρέπει να υλοποιηθεί το πάγιο αίτημά μας για την ίδρυση και κατασκευή ενός νέου σωφρονιστικού καταστήματος. Ο υπερπληθυσμός στις φυλακές δημιουργεί προβλήματα σαν και αυτό που προέκυψε το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου».

Δεν επαρκεί το προσωπικό… 
Μέσα σ’ όλα αυτά οι ελλείψεις προσωπικού είναι ένας ακόμη «πονοκέφαλος», αφού με τους υπάρχοντες δεν είναι δυνατόν να γίνεται σωστά η δουλειά, ειδικά όταν οι κρατούμενοι είναι υπεράριθμοι!Πρόσφατα μεταφέρθηκαν πέντε διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε γραφεία. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δεν επέστρεψαν στην θέση τους οι φύλακες που είχαν προσωρινά τοποθετηθεί σε διοικητικές θέσεις. Οι φυλακές δεν πάσχουν από… γραφιάδες, αλλά από φύλακες, γι’ αυτό και το Υπ. Δικαιοσύνης οφείλει άμεσα να επιστρέψει όλους τους αποσπασθέντες σωφρονιστικούς (εάν υπάρχουν) στις θέσεις τους.


Πηγή:.eglimatikotita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου