Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Ένοχοι δέκα κρατούμενοι για την απόπειρα απόδρασης στην Κέρκυρα



Την πόρτα των εισαγγελικών αρχών Κέρκυρας πέρασαν την Δευτέρα οι έντεκα βαρυποινίτες κρατούμενοι της πτέρυγας Ζ΄ του σωφρονιστικού ιδρύματος του νησιού, που αποπειράθηκαν να αποδράσουν το πρωί του Σαββάτου. 
 
 
Στην απόφαση που έλαβαν την Δευτέρα οι εισαγγελικές αρχές στους δέκα από τους 11 κρατουμένους επεβλήθησαν ποινές κάθειρξης 12 μηνών για απόπειρα απόδρασης και 20 μηνών για τα αυτοσχέδια αιχμηρά αντικείμενα που βρέθηκαν εντός των κελιών τους.
 
Ο ενδέκατος κρατούμενος, όπως έκρινε ο εισαγγελέας, αθωώθηκε για αυτή την υπόθεση, καθώς μόλις είχε μεταφερθεί στις φυλακές Κέρκυρας και δεν γνώριζε τίποτε για τη σχεδιαζόμενη απόδραση που είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 15 Αυγούστου.  
 
 
Όσο για το πώς οι βαρυποινίτες υποδέχθηκαν την απόφαση του εισαγγελέα, αλλά και το γεγονός ότι το άριστα εκτελεσμένο σχέδιο απόδρασής τους απετράπη, όταν μόλις 10 με 15 εκατοστά τους χώριζαν από την επιφάνεια του οδοστρώματος και κατά συνέπεια από την ελευθερία τους, αυτό που φέρονται να λένε μεταξύ τους είναι «παίξαμε και χάσαμε».
 
 
Υπενθυμίζεται πως η απόδραση των επικίνδυνων κακοποιών απετράπη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή κι αυτό όχι χάρη στην άμεση κινητοποίηση των Αρχών, αλλά λόγω της… όσφρησης ενός σκύλου, που αντελήφθη την ανθρώπινη παρουσία κάτω από το έδαφος κι άρχισε να έχει περίεργη συμπεριφορά και να γαβγίζει.
 
 
Ένας από τους εξωτερικούς φρουρούς των φυλακών είδε τι συνέβαινε και κατευθύνθηκε προς το σημείο, όπου βρίσκονταν το κατοικίδιο ζώο με το αφεντικό του, ώστε να ελέγξει τι γίνεται.
 
Μέσα από τη γη ακούγονταν περίεργοι θόρυβοι κι ο φύλακας χωρίς να χάσει άλλο λεπτό κινητοποίησε τις Αρχές. Αμέσως στις φυλακές Κέρκυρας σήμανε γενικός συναγερμός κι ήχησαν οι σειρήνες. Ακολούθησε εντατικός έλεγχος σε όλα τα κελιά της πτέρυγας Ζ’ και τότε ανακαλύφθηκε το σχέδιο απόδρασης των βαρυποινιτών, που, σύμφωνα με πληροφορίες, έσκαβαν επί περίπου τρεις μήνες χωρίς κανείς από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να καταλάβει το παραμικρό. 
 
 
Μάλιστα, στους αιφνιδιαστικούς ελέγχους που έγιναν βρέθηκε άφθονη ποσότητα χώματος -που γεμίζει δύο ολόκληρα φορτηγά- σε εννέα κελιά της πτέρυγας Ζ’, όπου κρατούνται 21 ισοβίτες. Το καλά οργανωμένο σχέδιο των ισοβιτών λάμβανε δράση στο ισόγειο της πτέρυγας Ζ', η οποία έχει συνολικά έξι κελιά. Στα πέντε από αυτά βρέθηκε άφθονο και καλά κρυμμένο χώμα, ενώ στο ένα -και συγκεκριμένα στο κελί υπ’ αριθμόν 6- βρισκόταν η... πύλη προς την ελευθερία. Χώμα, επίσης, βρέθηκε και σε τέσσερα ακόμη κελιά από τα συνολικά εννέα στον επάνω όροφο της πτέρυγας Ζ'.
 
 
Όπως απεκαλύφθη, οι κρατούμενοι, αφού έσκαβαν και προχωρούσαν στη διάνοιξη της σήραγγας, κατόπιν έπαιρναν το χώμα και το «έθαβαν» κάτω από τα κρεβάτια τους, ενώ από πάνω έβαζαν κουβέρτες για να μην φαίνεται!  Η απόσταση, ακόμη, από την έξοδο του τούνελ μέχρι την πτέρυγα Ζ’ είναι περί τα 30 μέτρα. Μέσα, δε, στη σήραγγα βρέθηκαν πέρα από φτυάρια μέχρι και ανεμιστήρες, αλλά και ταπεράκια! 
ΠΗΓΗ:pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου