Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Ενημερωτικό Δελτίο Κατ. Κρατ. Κέρκυρας για επαναλαμβανόμενες Απεργιακές Κηνητοποιήσεις




Στην Έκτακτη Γεν. Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε από την Ε.Σ.Υ.Κέρκυρας με θέμα: «Ενέργειες μας σε αυτή την πολιτική που ασκείτε από την Κυβέρνηση στους Σωφρονιστικούς Υπαλλήλους και τρόποι αντιμετώπισης και ανάδειξης των προβλημάτων μας», σας ανακοινώνουμε τα ακόλουθα :
 Η μεγάλη υπομονή που επιδείξαμε για τις έως τώρα σαρωτικές και αρνητικές αλλαγές που έχουμε υποστεί ως κλάδος, καθώς και η προσμονή μας για βελτίωση – αποκατάσταση αυτών των αδικιών απέναντι σε εμάς τους εργαζόμενους των Καταστημάτων Κράτησης, ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ.
 Η άρνηση των Κυβερνώντων έστω και την ύστατη στιγμή να κατανοήσουν την υπαρκτή και τεκμηριωμένη εργασιακή διαφορά των Εργαζομένων στις Φυλακές σε σχέση με άλλους εργαζόμενους γενικά στον δημόσιο τομέα, είχε ως αποτέλεσμα να μας ενεργοποιήσει ώστε να δράσουμε διαφορετικά και ποιο δυναμικά.
 Είπαμε τεκμηριωμένη εργασιακή διαφορά γιατί επανειλημμένα η Ομοσπονδία μας με έγγραφα της προς τους αρμοδίους προσπάθησε εμπεριστατωμένα να τους δώσει την ακριβή εικόνα της καθημερινότητας των εργαζόμενων συναδέλφων.
 Επανειλημμένα οι αρμόδιοι τα έχουν ακούσει αυτήκοα στα συνέδρια μας και το μόνο που ακούγαμε ήταν ότι είναι δίπλα μας και ότι μας συμπαραστέκονται.
 Επανειλημμένα η Ένωση Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Κέρκυρας έχει εκφράσει  δημόσια και ποικιλοτρόπως τον προβληματισμό της που πηγάζει από τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν σε θέματα ασφαλείας των καταστημάτων αλλά και των υπαλλήλων, μισθολογικά, ηθικά, ακόμα και ψυχολογικά.
 Η αντιμετώπιση αυτή δεν αρμόζει σε εργαζόμενους κάτω από αντίξοες συνθήκες και δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τόσο μεγάλο χάσμα μπροστά στην αντιμετώπιση που έχουν συνάδελφοι μας σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη.
 Είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο που διοργάνωσε η Ομοσπονδία μας στην Αθήνα και με έκπληξη ακούγαμε από Ευρωπαίους συνάδελφους και καθηγητές όπως ο Andrew Coyle για το πώς αντιμετωπίζονται, πως αμείβονται και τι υποστήριξη έχουν ξένοι συνάδελφοι και δεν ξέραμε αν θα έπρεπε να κλάψουμε ή να γελάσουμε σε αντιστοιχία με την δική μας αντιμετώπιση από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
Δεν είναι δυνατόν να κλείνουν τα μάτια και να σφυρίζουν αδιάφορα στους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε τόσο εντός όσο και εκτός των καταστημάτων κράτησης.
 Επαναλαμβανόμαστε αλλά θα τα λέμε γιατί με την συμπεριφορά τους οι  κυβερνώντες ξεχνούν Ομηρίες συναδέλφων, ξυλοδαρμούς, βόμβες, απειλές κατά της ζωής μας αλλά και για άτομα του οικογενειακού μας περιβάλλοντος, προπηλακισμούς, ψυχολογική και σωματική βία, πυροβολισμούς κατά συναδέλφων με τρανταχτό παράδειγμα τον σοβαρό τραυματισμό του συνάδελφου Λαχανά.
 Που είναι η υποστήριξη της Πολιτείας για όλα αυτά;
 Ποια η ηθική και οικονομική υποστήριξη της Πολιτείας στον συνάδελφο Λαχανά που παλεύει να σταθεί στα πόδια του;
 Που είναι το Κράτος Πρόνοιας;
 Η πρόνοια τους μήπως έχει εξαντληθεί ως προς την εύρεση νέων φόρων και στις περικοπές μισθών;
 Η αγωνία των συναδέλφων ήταν έκδηλη και πιστεύοντας ότι τα πράγματα μόνο προς το χειρότερο μπορούν να οδηγηθούν, ομόφωνα μας προέτρεψαν ώστε να προβούμε σε κινητοποιήσεις.
 Οι επισημάνσεις μας μετά από όσα ακούστηκαν είναι οι ακόλουθες:
1) Οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια προς την οικονομική εξαθλίωση και  αδυνατούμε να αντεπεξέλθουμε στις οικογενειακές καθημερινές μας υποχρεώσεις, τις δανειακές αλλά και τις φορολογικές  μας υποχρεώσεις και ότι η εργασία μας πλέον δεν έχει την πρέπουσα αμοιβή παρότι δεν ήμασταν ποτέ από τους προνομιούχους ΔΥ, το αντίθετο θα λέγαμε. 
2)  Το πλαφόν στην αποζημίωση νυκτερινής εργασίας (περίπου 2 ευρώ την ώρα) έχει ως αποτέλεσμα να δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την είδη ελλιπή επίβλεψη του καταστήματος κατά την διάρκεια της νυκτερινής βάρδιας αφού έχει μειωθεί το ανθρώπινο δυναμικό από τις νυκτερινές υπηρεσίες .
3) Η μη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στο Ιατρικό προσωπικό, της Κοινωνικής Υπηρεσίας και των θέσεων προσωπικού Φύλαξης, αλλά και το αδιανόητο για το είδος της εργασίας μας να ισχύει το καθεστώς 10 συνταξιούχοι για 1 πρόσληψη έχει ως αποτέλεσμα τον κορεσμό στο υπάρχον προσωπικό που αγωνίζεται να αντεπεξέλθει στην τήρηση της τάξης και ασφάλειας αλλά και να καλύψει ανάγκες των κρατουμένων που σαφώς και δεν είναι στην αρμοδιότητα μας.   
4) Υπάρχει έλλειψη υλικοτεχνικών μέσων προφύλαξης των εργαζομένων παρότι το έχουμε επισημάνει επανειλημμένα.
5) Η μη έγκαιρη καταβολή των νυκτερινών και εξαιρέσιμων σε βαθμό υπερθετικό έχει επιβαρύνει την ήδη άθλια οικονομική μας κατάσταση.
6) Ο αριθμός των κρατουμένων τις περισσότερες φορές υπερβαίνει κατά πολύ περισσότερο την μέγιστη δυναμικότητα των καταστημάτων με συνέπεια να επιβαρύνεται η διαβίωση των κρατουμένων, να υπάρχουν τριβές μεταξύ των τροφίμων αλλά και επιθετικές τάσεις κατά του προσωπικού.
7) Τα υπό παράδοση νέα καταστήματα δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν με προσωπικό που θα αποσπαστεί διότι αυτό για τους υπαλλήλους που θα το υποστούν θα είναι η χαριστική βολή, ιδιαίτερα αυτή την δεδομένη στιγμή που η οικονομική μας κατάσταση είναι στα Τάρταρα πόσο δε περισσότερο όταν με αυτό τον μισθό θα πρέπει να συντηρήσει τον εαυτό του εκεί που θα αποσπαστεί αλλά και την οικογένεια του στο τόπο κατοικίας του.
 Άρα θα πρέπει να προκηρυχτεί άμεσα (από χτες) διαγωνισμός για τον διορισμό υπαλλήλων που θα επανδρώσουν τα νέα καταστήματα.
8) Υπάρχει έλλειψη πρόνοιας για περιστατικά όπως του συνάδελφου Λαχανά που τραβάει ένα ψυχολογικό, σωματικό, οικογενειακό  και δυσβάσταχτα οικονομικό Γολγοθά χωρίς ένα χέρι βοηθείας από την πολιτεία.

 Για τις σοβαρές αυτές επισημάνσεις, μη έχοντας άλλο την υπομονή ως επαίτες πλέον μήπως και μας δώσουν κάποιο αντίδωρο των 100 ευρώ για να μας κατευνάσουν και έχοντας ήσυχη την συνείδηση μας για την ανοχή που έχουμε επιδείξει όλο αυτό το διάστημα, ΟΜΟΦΩΝΑαποφασίστηκε να προβούμε σε κινητοποιήσεις υπό την μορφή 48ωρων και στην συνέχεια 24ωρων επαναλαμβανόμενων  απεργιακών κινητοποιήσεων.

 Γνωρίζουμε απόλυτα την δεινή οικονομική κατάστασης της χώρας αλλά δεν  ευθυνόμαστε γι’ αυτό εμείς οι Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι που και εργαζόμαστε σε ένα τέτοιο περιβάλλον και κάτω από συνθήκες που δεν μπορούν καν οι Άρχοντες του τόπου να διανοηθούν.
 Για να προλάβουμε την κακοπροαίρετη κριτική που πιθανόν μας ασκηθεί για μονόπλευρη κλαδική έννοια, απαντάμε εκ των προτέρων ότι όχι κύριοι, ενδιαφερόμαστε και για τους Αστυνομικούς, για τους Λιμενικούς, για τους Στρατιωτικούς, γενικά για τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και για κάθε κλάδο με ιδιαιτερότητες στην εργασία τους που η Πολιτεία δείχνει την αδιαφορία της.
 Δεν είναι δυνατόν όλοι να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι χωρίς καμία διάκριση.
 Ο οικονομικός εξορθολογισμός θα έπρεπε να ξεκινήσει από ψηλά, από τα ρετιρέ και όχι από τους τελευταίους τροχούς που και έχουν το υψηλότερο εργασιακό ρίσκο.
 Για τις ημερομηνίες των απεργιακών κινητοποιήσεων μας θα σας ενημερώσουμε με νεότερο Δελτίο.

                                                  ΤΟ Δ.Σ Κ.Κ. Κέρκυρας

ΠΗΓΗ:fylakhkerkyras.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου