Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Συνεργασία ποινικών με τρομοκράτες για τη βόμβα στη Δάφνη


Ποινικοί έφτιαξαν την βόμβα και «τρομοκράτες» την τοποθέτησαν, σε στόχο που... συναποφάσισαν για την σημειολογία του, χτυπώντας τον «θεσμό» μιας κεντρικής φυλακής της χώρας. Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την βομβιστική επίθεση με στόχο το αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού, Μαρίας Στέφη.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί θεωρούν πως η βομβιστική επίθεση έγινε από «πρώην» περιφερειακά μέλη των «πυρήνων», οι οποίοι όμως δεν έχουν ακόμη την τεχνογνωσία κατασκευής βομβών, και απευθύνθηκαν σε «συνεταιριζόμενους» ποινικούς γνώστες. Από την αξιολόγηση των στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους από προηγούμενες έρευνες σε οικήματα, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί από μέλη των «πυρήνων» και ληστών του Βελβεντού Κοζάνης, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, εκτιμούν ότι όσα περιφερειακά μέλη ή συμπαθούντες των «πυρήνων» βρίσκονται εκτός φυλακής δεν γνωρίζουν ακόμη την κατασκευή βομβών.

Σε αυτό το σημείο επισημαίνουν το σχεδιάγραμμα κατασκευής βόμβας με προηγμένη πυροδότηση, που βρέθηκε στο τελευταίο οίκημα των ληστών του Βελβεντού στα Τουρκοβούνια, το οποίο είχε προέλθει μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού. Το συγκεκριμένο εύρημα αποτελεί ένα μικρό δείγμα, σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματικούς, για την «άγνοια» των... συμπαθούντων στην κατασκευή βόμβας. «Ήταν ένα ‘ασφαλές’ χτύπημα, χαμηλού επιχειρησιακού σχεδιασμού και κινδύνου, στο οποίο δεν χρειάζονταν πάνω από 1-2 άτομα για να το εκτελέσουν. Κάποιοι έφτιαξαν την βόμβα και άλλοι την τοποθέτησαν» υποστηρίζουν μέλη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου για την βομβιστική επίθεση με στόχο το αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών.

 Οι πυροτεχνουργοί δεν είναι ακόμη σε θέση να πιστοποιήσουν την εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε, αν και κάνουν λόγο για υψηλό εκρηκτικό, πιθανόν ζελατινοδυναμίτιδα. Τα όποια στοιχεία της συνδεσμολογίας καταστράφηκαν ή αλλοιώθηκαν από τις μεγάλες ποσότητες νερού και αφρού που έριξαν οι πυροσβέστες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ευελπιστούν ότι μπορεί να διαπιστώσουν την σύνθεση της εκρηκτικής ύλης από το καπό του οχήματος το οποίο από το ωστικό κύμα της έκρηξης εκτοξεύτηκε και κατέληξε στην ταράτσα διπλανής πολυκατοικίας. Από τις πρώτες αναφορές των αστυνομικών που έφθασαν εκεί και εντόπισαν το πλαστικό τάπερ που περιείχε τον εκρηκτικό μηχανισμό, από το μέγεθός του, οι πυροτεχνουργοί εκτιμούν ότι χρησιμοποιήθηκε 1-1,5 κιλό εκρηκτικής ύλης.
Αστυνομικοί παρατηρούν, επίσης, ότι πλην της βόμβας που εξερράγη στο Ι.Χ. της κ. Στέφη, σε πλαστικό τάπερ ήταν τοποθετημένος ο ωρολογιακός εμπρηστικός μηχανισμός που είχε βρεθεί σε συρμό του μετρό, στο Αιγάλεω, την τοποθέτηση του οποίου είχε αναλάβει η επωνυμία «12 Φλεβάρη». Βέβαια αντίστοιχο πλαστικό σκεύος χρησιμοποιούσαν κατά το παρελθόν η 17Ν και ο «ΕΛΑ». Ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο αφορά την αποστολή δέματος-βόμβα στον πρώην διευθυντή της φυλακής, Ι. Ανέστη, το 2011.

Την ευθύνη τότε για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης είχε αναλάβει η Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία - FAI. Οι αξιωματικοί της αρμόδιας υπηρεσίας θεωρούν ως αφορμή της επίθεσης, μεταξύ άλλων, τους συστηματικούς ελέγχους στα κελιά των έγκλειστων για συμμετοχή στη δράση των «πυρήνων» από σωφρονιστικούς υπαλλήλους και αστυνομικούς της ΕΚΑΜ. Ελέγχους για τους οποίους έγιναν εκτενείς αναφορές σε επιστολές μελών της οργάνωσης, που είδαν το φως της δημοσιότητας.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 4η Ιουνίου πραγματοποιεί απεργία πείνας ο κατηγορούμενος για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, Κώστας Σακκάς. Σε προκηρύξεις τους τα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς εξαπέλυαν απειλές εναντίον διευθυντών φυλακών, ενώ η οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης στην περίφραξη των φυλακών Κορυδαλλού, το 2010. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, που κάνουν λόγο για «σύμπραξη» τρομοκρατών - ποινικών, δεν αποκλείουν η εντολή για το χτύπημα να δόθηκε μέσα από τη φυλακή, κάτι που αφήνει να εννοηθεί σε ανακοίνωσή της και η ομοσπονδία σωφρονιστικών υπαλλήλων. 



ΠHΓΗ:newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου