Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Σκοπιές από άχυρο


Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός

Τα φωτογραφικά - ντοκουμέντα, αποτελέσματα, των σκηνών «Prison Break» που εκτυλίχθηκαν την Παρασκευή το βράδυ έξω από τις φυλακές των Τρικάλων και είχαν ως αποτέλεσμα να αποδράσουν οι σκληροί ποινικοί κρατούμενοι, Αλβανικής καταγωγής, αποκαλύπτει σήμερα η zougla.gr.

Σε αυτά αποτυπώνεται, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, η επιχείρηση «στρατιωτικού τύπου» η οποία ακολουθήθηκε προκειμένου να διευκολυνθεί οι έξοδος των κρατουμένων.



Είναι χαρακτηριστικό ότι ανώτατα στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τα οποία επικοινώνησε η zougla.gr, επεσήμαναν ότι η συγκεκριμένη επίθεση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί μόνο με την παρουσία του στρατού ή επίλεκτων αστυνομικών δυνάμεων.

«Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο. Άλλαξε ο τρόπος που ενεργεί το οργανωμένο έγκλημα. Αυτό για το οποίο μπορούμε με σαφήνεια να μιλήσουμε είναι ότι θα ληφθούν σαρωτικά μέτρα τα οποία θα αναμορφώσουν το σωφρονιστικό σύστημα. Θα ληφθούν σκληρά μέτρα. Όμως φοβόμαστε και νέο χτύπημα».

Χάρτινα φυλάκια

Η επίθεση των Τρικάλων επανέφερε στην επικαιρότητα το μείζον θέμα «οργάνωσης» των ελληνικών φυλακών: Τα χάρτινα φυλάκια και τα ανύπαρκτα αλεξίσφαιρα τζάμια.



«Τα χτυπήματα ήταν ακαριαία. Δεν πρόλαβα ούτε να αντιδράσω. Κάλεσα ότι δεχόμαστε επίθεση και δεν πρόλαβα να ανταποδώσω, γιατί οι σφαίρες ήταν διατρητικές και σχεδόν διέλυσαν τη σκοπιά. Έγινε χαμός. Πιστεύω ότι ήταν προτιμότερο να βρισκόμουν εκτός σκοπιάς παρά εντός του φυλακίου», επισημαίνει ένας εκ των δυο εξωτερικών φρουρών που χτυπήθηκε από τις ακατάπαυστες ριπές των αδίστακτων δραστών. Εξαρχής η κατάστασή της υγείας του κρίθηκε πιο σοβαρή από εκείνη του συναδέλφου του. Ωστόσο, κατάφερε και ξεπέρασε τον κίνδυνο.

«Δεν θυμάμαι πολλά πράγματα. Έγιναν όλα μέσα σε δευτερόλεπτα. Ζω από θαύμα. Με το που οργανώθηκαν και βρέθηκαν απέναντι από τις επίμαχες σκοπιές, έβγαλαν τα καλάσνικοφ και άρχισαν να πυροβολούν στα τυφλά. Δεν πρόλαβα καν να αντιδράσω. Ειδοποίησα ότι δεχόμαστε επίθεση και αμέσως μετά τραυματίστηκα. Έγινε χαμός», προσθέτει. 

Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα αποτυπώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τα χτυπήματα που δέχθηκαν οι ανυπεράσπιστοι εξωτερικοί φρουροί του σωφρονιστικού καταστήματος.

Το τζάμι του φυλακίου της σκοπιάς, της οποίας ο φρουρός κατέληξε στο νοσοκομείο, είναι ραγισμένο και διάτρητο από τα βλήματα των καλάσνικοφ.



«Είναι η σκοπιά η οποία ο φρουρός δεχόμενος βολές από το εξωτερικό έπεσε τραυματισμένος εντός της σκοπιάς .Είναι βολές από καλάσνικοφ και είναι εμφανές ότι προέρχονται από έξω» εξηγούν στη zougla.gr καλά ενημερωμένες πηγές.

Διάτρητο από τις ριπές των όπλων βρέθηκε και το όχημα της εξωτερικής φρουράς, με το οποίο οι ένστολοι έτρεξαν να απεγκλωβίσουν τον συνάδελφο τους που είχε βληθεί από τα όπλα των οπλισμένων Αλβανών που πολιορκούσαν τη φυλακή.





Οι τρύπες στο αμάξωμα είναι εμφανείς, ενώ τα τζάμια έχουν διαλυθεί ολοσχερώς.

«Οι συνάδελφοι με αυτοθυσία με το όχημα της εξωτερικής φρουράς προσέτρεξαν να απεγκλωβίσουν τον συνάδελφό τους από το εξωτερικό φυλάκιο αλλά δέχτηκαν καταιγιστικά πυρά που διέλυσαν το όχημα. Ο ένας φρουρός έπεσε γαζωμένος από σφαίρες και ο έτερος προσπάθησε να τον καλύψει. Έγινε χαμός», αναφέρει μαρτυρία υπαλλήλου που βρισκόταν στο σημείο.

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου