Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Βαρυποινίτες με Facebook και σε συνδιασκέψεις μέσω Skype


-Η διακίνηση τηλεφωνικών συσκευών με τζίρο 15-25 εκατ. ευρώ τον χρόνο, το κόλπο της εκκλησίας και ο απενεργοποιητής με τις αποδείξεις.

 Το υπουργείο Δικαιοσύνης μελετά, εκτός των άλλων, την εγκατάσταση ειδικού συστήματος με αισθητήρες που εφαρμόζεται στις βρετανικές φυλακές, το οποίο μάλιστα κόβει και αποδείξεις κάθε φορά που οι κρατούμενοι χρησιμοποιούν τα κινητά τους (κλήση, μήνυμα κτλ.).

Συν τοις άλλοις, αποκαλύπτεται και ένα γεγονός που με όσα συμβαίνουν δύσκολα χαρακτηρίζεται σύμπτωση. Την τελευταία τετραετία είχαν δοθεί στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους 23 ειδικές φορητές συσκευές για να εντοπίζουν κινητά τηλέφωνα και ύποπτες επικοινωνίες κρατουμένων. Η μόνη φυλακή που δεν είχε πάρει τέτοιου είδους συσκευή ελέγχου ήταν οι φυλακές Τρικάλων, όπου σε διάστημα λίγων ημερών έγιναν η απόπειρα απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού και η μαζική φυγή 11 αλβανών κρατουμένων.
Την τελευταία επταετία, με αφορμή τις δύο αποδράσεις με ελικόπτερο των Αλκέτ Ριζάι και Βασίλη Παλαιοκώστα, την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου αλλά και πρόσφατες έρευνες για εγκληματικές δραστηριότητες που εκπορεύονται από φυλακισμένους «νονούς της νύχτας», η ΕΛ.ΑΣ. έχει ζητήσει επιτακτικά από το υπουργείο Δικαιοσύνης «να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα χρήσης κινητών μέσα στις φυλακές».

Φτιάχνουν προφίλ από το κελί
Οπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., «υπολογίζουμε ότι σε φυλακές όπως αυτές του Κορυδαλλού, των Τρικάλων και αλλού το ποσοστό χρήσης κινητών από κρατουμένους προσεγγίζει το 60%. Αν υπολογίσει κανείς ότι στις ελληνικές φυλακές κρατούνται περίπου 13.000 άτομα, ο αριθμός των κατόχων κινητών ίσως υπερβαίνει τις 6.000. Μιλάμε για την απόλυτη ασυδοσία. Πολλοί έχουν εφεδρικά κινητά και ειδικές καβάτζες συσκευών. Δεν είναι όμως μόνο οι συνομιλίες ή η αποστολή μηνυμάτων. Σχεδόν όλοι έχουν πλέον κινητά τελευταίας τεχνολογίας, πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις, μπαίνουν στο Internet, χρησιμοποιούν chat rooms, σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμη και την υπηρεσία "συνδιασκέψεων" του Skype. Τις προάλλες είχαμε δει στο Facebook σελίδα νεαρού αλβανού κρατουμένου (για διακίνηση ναρκωτικών) στον Κορυδαλλό όπου έχει αναρτήσει φωτογραφίες μέσω κινητού από το κελί του και από το προαύλιο των φυλακών. Σαν να είναι διακοπές! Εντυπωσιασμένοι βλέπουμε στο Facebook να υπάρχει σελίδα του αλβανού βαρυποινίτη Αλκέτ Ριζάι όπου φαίνεται να αναρτά φωτογραφίες από το κινητό του και όπου υπάρχουν καταχωρίσεις από την πρόσφατη απόπειρα απόδρασής του από τις φυλακές Μαλανδρίνου. Παράλληλα υπάρχουν φωτογραφίες του με άλλους συνεργούς του αλλά και από τις απόπειρες απόδρασης των Παναγιώτη Βλαστού και Βασίλη Παλαιοκώστα με σχετικά υβριστικά συνθήματα για την ΕΛ.ΑΣ.».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σάκης Κεχαγιόγλου, δικηγόρος του Αλκέτ Ριζάι, ανέφερε στο «Βήμα»: «Δεν γνωρίζω αν ο πελάτης μου ή κάποιος άλλος έχει δημιουργήσει αυτό το προφίλ στο Facebook και τι σκοπιμότητα μπορεί να εξυπηρετεί».

Πώς βάζουν μέσα τα κινητά
Ενα ερώτημα που έχει απασχολήσει πολλές φορές τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και τους αρμοδίους του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι το πώς μπαίνουν τα κινητά στις φυλακές. Ενας ιδιώτης που είχε κρατηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού ανέφερε στο «Βήμα»: «Οι υπάλληλοι των φυλακών μιλούν συνήθως για κινητά που πετιούνται σε μικρά σακουλάκια στο προαύλιο των φυλακών. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα περισσότερα κινητά τα διακινούν ορισμένοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που κυριολεκτικά πλουτίζουν. Για να βρει κάποιος κινητό έρχεται σε επαφή μέσω μεσάζοντα. Το πληρώνεις 1.500-2.000 ευρώ και τα iPhone φτάνουν ως τις 6.000-7.000 ευρώ. Τα λεφτά τα δίνεις συνήθως με διαδικασίες έξω από τη φυλακή. Ο μεσάζων παίρνει κι αυτός μίζα 500 ευρώ. Οταν το κινητό μπει στη φυλακή, σε ειδοποιούν ότι ο σωφρονιστικός το έχει αφήσει σε κάποιο σημείο στο προαύλιο, σε πυροσβεστική φωλιά, σε διάδρομο, σε καλοριφέρ κτλ. Πολλές φορές όμως γίνεται μεταφορά κινητών, όπως και ναρκωτικών, από πτέρυγα σε πτέρυγα μέσω ατόμων που δουλεύουν σαν τεχνίτες στη φυλακή ή στα μαγειρεία κτλ. Παλαιότερα η ανταλλαγή των κινητών γινόταν στην εκκλησία των φυλακών από "πιστούς" κρατουμένους, αυτό το κόλπο όμως έγινε γνωστό».

Από τον Μάιο του 2009 άρχισαν να δίνονται σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους φορητές συσκευές  αξίας περίπου 1.500 ευρώ που μπορεί να εντοπίζουν - σαν ραδιογωνιόμετρα - ενεργοποιημένα κινητά μέσα σε κελιά. Η τελευταία τέτοια συσκευή είχε δοθεί τον Ιούλιο του 2012 στις φυλακές Νιγρίτας. Τις πρώτες ημέρες χρήσης αυτών των συσκευών είχαν εντοπισθεί 220 κινητά στις φυλακές, το μέτρο όμως περιέργως ατόνησε. Πολλά από τα κατασχεθέντα κινητά υπολογίζεται ότι ανακυκλώνονται στις φυλακές.

Αδράνησαν οι... αδρανοποιητές

Πολλές φορές έχει τεθεί το ζήτημα τοποθέτησης αδρανοποιητών στα σωφρονιστικά καταστήματα, αναλόγων αυτών που υπάρχουν στη Βουλή, σε θέατρα κτλ. Το 2009 υπήρξε ειδική μελέτη για την εγκατάσταση ενός κεντρικού αδρανοποιητή στο κεντρικό κτίριο της Διεύθυνσης των φυλακών Κορυδαλλού που θα διασυνδεόταν με 30 κατευθυντήριες κεραίες στους εξωτερικούς τοίχους των φυλακών. Τότε η συνολική αξία του είχε υπολογισθεί σε περίπου 300.000 ευρώ. Και αυτό το σχέδιο όμως ναυάγησε.

Οπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, «τότε είχε προκύψει ότι για να περνά το σήμα των αδρανοποιητών μέσα σε τόσα κελιά, πολλά από τα οποία έχουν ενισχύσεις με χάλυβα, οι συσκευές θα έπρεπε να εκπέμπουν ακτινοβολία ισχύος 20 W (αντί 2 W που έχουν τα jammers ανοικτών χώρων). Και αυτό θεωρήθηκε ότι θα ήταν επικίνδυνο για κρατουμένους και υπαλλήλους. Αντίστοιχη συσκευή είχε επιχειρηθεί να τοποθετηθεί και στο Πεντάγωνο και είχε ανακύψει το ίδιο ζήτημα. Τότε όμως προβάλλονταν κι άλλες περίεργες δικαιολογίες: ότι οι αδρανοποιητές θα κόψουν τα κινητά και σε γειτονιές του Κορυδαλλού γύρω από τις φυλακές, ότι οι συσκευές αυτές θα γίνουν στόχος των κρατουμένων κτλ.».

Εντοπισμός με αποδείξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες εβδομάδες το υπουργείο Δικαιοσύνης μελετά ειδικό σχέδιο τοποθέτησης δικτύου περίπου 220 αισθητήρων σε μεγάλες φυλακές που μπορούν να εντοπίζουν τη χρήση κινητών τηλεφώνων και στη συνέχεια να τα αδρανοποιούν αυτομάτως. Οπως αναφέρει ο ειδικός σε συστήματα ασφαλείας κ. Παναγιώτης Βλαχινός, «το σύστημα αισθητήρων που έχει τοποθετηθεί σε αγγλικές φυλακές τους τελευταίους μήνες, έχει μικρή ισχύ και εντοπίζει όλες τις κλήσεις κινητών από κάθε πτέρυγα. Μάλιστα εκδίδει σχετική αθροιστική απόδειξη, αντίστοιχη αυτή των ταμειακών μηχανών, για τις κλήσεις που πραγματοποιούνται μέσα από τα κελιά. Το σύστημα αισθητήρων συνδυάζεται και με παράλληλο σύστημα αδρανοποιητών που δεν λειτουργούν συνεχώς και δεν εκπέμπουν μεγάλη ακτινοβολία. Μόλις ο αισθητήρας λάβει σήμα χρήσης κινητού, ο αδρανοποιητής εκπέμπει στιγμιαίο σήμα και το κλείνει».

Ολα όμως αποδεικνύονται ζητήματα πραγματικής βούλησης και πολέμου συμφερόντων…

ΠΗΓΗ:eglimatikotita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου