Κυριακή, 28 Ιουλίου 2013

Φυλακισμένοι «κατ' οίκον» με ηλεκτρονικό βραχιόλι..Μέτρα για αποσυμφόρηση των φυλακών..

Δύο μέτρα, με τα οποία θα ανακουφιστούν οι φυλακές σε όλη τη χώρα, προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου για το ηλεκτρονικό βραχιόλι, που θα δίνει την δυνατότητα σε κάποιους κρατούμενους να βγούν από τα σωφρονιστικά καταστήματα και να εκτίουν την ποινή τους κατ'οίκον, προωθείται άμεσα για ψήφιση στη βουλή.

Την ίδια ώρα, προχθές μόλις το υπουργείο Ανάπτυξης υποσχέθηκε την άμεση εκταμίευση 8 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες στις φυλακές του Νικηφόρου Δράμας, οι οποίες καρκινοβατούν επί μακρόν, ελλείψει πόρων.


Είναι χαρακτηριστικό, ότι εάν οι φυλακές όλης της χώρας μπορούν να φιλοξενήσουν 9.500 κρατούμενους, σήμερα κρατούνται σε αυτές 12.780. Ο αριθμός των κρατουμένων αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία κατά 50% ενώ κατά 72% έχουν αυξηθεί οι κατάδικοι με ισόβια κάθειρξη. Εντυπωσιακή όμως είναι και η άνοδος των κρατουμένων με κάθειρξη άνω των 15 ετών. Το 2003, ποινή άνω των 15 ετών εξέτιαν 944 κρατούμενοι, ενώ σήμερα υπερβαίνουν τις 3.100.
Πάντως, ελλείψεις δεν υπάρχουν όμως μόνο σε κτίρια αλλά και σε προσωπικό, αφού για περισσότερους από 12.500 κρατούμενους υπάρχουν μόνο 1.450 φύλακες. Η αναλογία στον Κορυδαλλό μεταξύ φυλακισμένων και σωφρονιστικών είναι ένας προς 400, ενδεικτικός αριθμός των δραματικών ελλείψεων, μετά τις 350 συνταξιοδοτήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα.
Σημειώνεται ότι εάν υπήρχε το αναγκαίο προσωπικό θα λειτουργούσαν οι 2 άδειες πτέρυγες στις φυλακές της Νιγρίτας και οι 3 επίσης άδειες στα Χανιά και δεν θα στοιβάζονταν οι κρατούμενοι, πολλοί από τους οποίους υποχρεώνονται να κοιμούνται ακόμη και στις τουαλέτες.
Επίσης, τελευταία ελπίδα για την πλήρωση των κενών θέσεων στις φυλακές είναι η κινητικότητα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η μεταφορά έως και 500 δημοτικών αστυνομικών στις φυλακέςΠΗΓΗ:eglimatikotita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου