Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Εισαγγελική εντολή για να ερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου του Καρέλι

Εντολή για κατεπείγουσα έρευνα έδωσε ο εισαγγελέας της Αμφισσας, Νίκος Αντωναράκος, προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε ο 42χρτονος βαρυποινίτης Ιλι Καρέλι. Την ίδια στιγμή σε επιφυλακή βρίσκονται οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας, μετά τις αποκαλύψεις των ιατροδικαστών ότι ο θάνατος του Καρέλι προήλθε από κατάγματα και όχι από παθολογικά αίτια.

Εισαγγελική εντολή για να ερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου του Καρέλι
Παράλληλα, ο εισαγγελέας ζήτησε να εξεταστεί το ζήτημα για τους τυχόν υπαίτιους, οι οποίοι θα ερευνηθούν μεταξύ των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των αστυνομικών που ήρθαν σε επαφή με τον κρατούμενο.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε ζητήσει την διενέργειαάμεσης εισαγγελικής έρευνας ώστε να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου του ισοβίτη ενώ και η Δημοκρατική Αριστερά κάλεσε τις σωφρονιστικές αρχές και το υπουργείο Δικαιοσύνης να ρίξουν «άμεσα φως στις συνθήκες της δολοφονίας, να εντοπίσουν τους δράστες και να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη». Τη διερεύνηση των συνθηκών δολοφονίας του βαρυποινίτη κρατούμενου, ζήτησε με ανακοίνωσή του και το ΚΚΕ. «Η κυβέρνηση και οι δικαστικές αρχές χρειάζεται να διερευνήσουν άμεσα τις συνθήκες της δολοφονίας του βαρυποινίτη κρατούμενου, καθώς και να αποδοθούν ευθύνες στους υπαιτίους», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο θάνατος του Καλέρι προκάλεσε σήμερα την αντίδραση και του αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του για την τραγική απώλεια του Καρέλι και του δεσμοφύλακα, Γιώργου Τσιρώνη, ο οποίος δολοφονήθηκε από τον αλβανό κατάδικο, το Υπουργείο Εξωτερικών ζητάει από την αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα και το Προξενείο της Θεσσαλονίκης να παρακολουθήσουν θεσμικά και εκ του σύνεγγυς την κατάσταση.
«Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τις επιθέσεις κατά των αρχών επιβολής του νόμου, καθώς και κάθε πράξη βίας εναντίον των Αλβανών πολιτών που εκτελούν την ποινή τους σε φυλακές στην Ελλάδα. Ενθαρρύνουμε και ζητάμε από τις ελληνικές αρχές να αποσαφηνίσουν πλήρως το επεισόδιο, το οποίο θα επιτρέψει την παραπομπή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων»- αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας

Σε επιφυλακή οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι 
Εν τω μεταξύ, σε επιφυλακή βρίσκονται οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας, μετά τις αποκαλύψεις των ιατροδικαστών Μηνά Γεωργιάδη και Ελένη Ζαγγελίδου, ότι ο θάνατος του Καρέλι, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο κελί, όπου κρατείτο, τις τελευταίες ώρες της ζωής του, στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών, δεν προήλθε από παθολογικά αίτια, αλλά από κατάγματα στην περιοχή του στέρνου και πολλαπλές θλαστικές-εκχυμωτικές κακώσεις στο σώμα του πριν από τέσσερα και πλέον εικοσιτετράωρα.
«Σε είκοσι μέρες θα έχουμε και το πόρισμα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο ιατροδικαστής Μηνάς Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας ότι το πόρισμα θα δώσει απαντήσεις και τα εγκαύματα που έφερε στο χέρι του ο βαρυποινίτης.

Μετά την ολοκλήρωση της ιατροδικαστικής εξέτασης, που έλαβε χώρα στο νεκροτομείο των Διαβατών Θεσσαλονίκης, η σορός του 42χρονου Αλβανού επέστρεψε ξανά στο νεκροτομείο των Σερρών, όπου και αναμένεται να την παραλάβουν οι συγγενείς του, χωρίς ακόμη να διευκρινιστεί πότε θα γίνει αυτό.

Την ίδια ώρα ηρεμία επικρατεί σήμερα στις φυλακές Νιγρίτας, αλλά με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να αποφευχθεί η οποιαδήποτε ενδεχόμενη αναταραχή από κρατουμένους.

«Είμαστε τυχεροί που λάβαμε όλα τα μέτρα και ζητήσαμε την πλήρη κάλυψη, μέσω κάμερας, των κινήσεων του βαρυποινίτη Καρέλι, από την πρώτη στιγμή της έλευσής του», δήλωσε σήμερα στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος των εξωτερικών φρουρών του σωφρονιστικού καταστήματος Νιγρίτας, Αθανάσιος Τούσιος προσθέτοντας: «δυστυχώς όμως το πρόβλημα των ελλείψεων προσωπικού στις φυλακές παραμένει, ας ελπίσουμε αυτά τα γεγονότα να αφυπνίσουν τους αρμοδίους».

ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου