Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Τι κατάσταση επικρατεί στις φυλακές

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ανήμερα 25η Μαρτίου λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα στις φυλακές του Μαλανδρίνου, (ο δράστης βρέθηκε νεκρός στο κελί του το βράδυ της Πέμπτης), επτά σωφρονιστικοί υπάλληλοι πέρασαν τις πύλες του Κορυδαλλού για την πρωινή βάρδια. Λίγο μετά τις 7 π.μ. έμαθαν πως με εντολή του υπουργείου θα έπρεπε να πραγματοποιήσουν γενική έρευνα σε δύο πτέρυγες. «Μα είναι ημέρα που βρήκανε;» αναρωτήθηκαν οι φύλακες.

Στις εθνικές εορτές, εθιμοτυπικά η φυλακή είναι πιο «χαλαρή», όμως οι επτά σωφρονιστικοί θα έπρεπε χωρίς να έχουν συγκεκριμένη πληροφορία «για το τι ψάχνουν» ή πού πρέπει να εστιάσουν, να μπουν σε 240 κελιά και να ελέγξουν 900 κρατουμένους. Οσες ώρες κρατούσε η διαδικασία, οι άλλες πτέρυγες θα έπρεπε να παραμείνουν κλειστές επειδή δεν υπήρχε άλλο προσωπικό.

Οι φύλακες ξεκίνησαν την έρευνα αλλά μετά λίγη ώρα άρχισαν να αντιλαμβάνονται πως δημιουργείται ένταση. Φώναξαν τον αρχιφύλακα και του ανακοίνωσαν από κοινού πως δεν είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν. «Αν το υπουργείο κρίνει πως πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί η έρευνα ας στείλουν την εξωτερική φρουρά και την Αστυνομία να συνδράμουν. Τώρα απλώς δυναμιτίζουμε την ήδη τεταμένη κατάσταση. Δεν μας παίρνει».

Στα χρόνια προβλήματα και στις εντάσεις έχει έρθει τώρα να προστεθεί και η αντίδραση μιας μερίδας ιδιαίτερα «δύσκολων» κρατουμένων στη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας. Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες κυκλοφορούσε στον Κορυδαλλό χαρτί με ανυπόγραφο κείμενο που ουσιαστικά καλούσε τους κρατουμένους σε αγώνα ενάντια στο νέο νομοσχέδιο. Πρόκειται για το ίδιο κείμενο που εστάλη και στις φυλακές της Κέρκυρας με φαξ από το δικηγορικό γραφείο του κ. Φραγκίσκου Ραγκούση, συνηγόρου, μεταξύ άλλων, και των «Πυρήνων».

Κοινό μέτωπο

Οπως αποκαλύπτει η «Κ», τις τελευταίες εβδομάδες μέλη της εν λόγω τρομοκρατικής οργάνωσης έχουν κάνει μια σειρά επαφών και συναντήσεων με κρατουμένους του κοινού ποινικού δικαίου από άλλες πτέρυγες, με σκοπό να οργανωθεί κοινό μέτωπο. Προς το παρόν στον Κορυδαλλό οι κρατούμενοι αρνούνται να μπουν στα κελιά τους κατά τη διάρκεια του μεσημβρινού εγκλεισμού. Σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν προειδοποιήσει το υπουργείο πως αυτή η ήπια, όπως χαρακτηρίζεται, μορφή διαμαρτυρίας είναι μόνο μια πρόγευση από μια σειρά σκληρών κινητοποιήσεων που έρχονται και έχουν διαμηνύσει πως αυτοί δεν έχουν πλέον τις αντοχές να τις αντιμετωπίσουν.

Ολα αυτά πριν από τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα μέσα στο κελί του Μαλανδρίνου. Η επίθεση με αυτοσχέδιο μαχαίρι από κρατούμενο επειδή του είχαν αρνηθεί την υπό όρους απόλυση, έχει φέρει τους φύλακες στα όριά τους. Στις συσκέψεις που έγιναν στο υπουργείο, μία ημέρα μετά την κηδεία πέρασαν σε όλους τους τόνους το μήνυμα πως «δεν πάει άλλο».

Αλλωστε μπορεί το περιστατικό να έχει αξιολογηθεί ως μεμονωμένο, αλλά όλοι είχαν να πουν από μια ιστορία. Είτε εκφοβισμού είτε επιθέσεων από ολοένα πιο θρασείς και ανεξέλεγκτους κρατουμένους: τρεις μήνες πριν, επτά μέλη των «Πυρήνων» επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν επιδεικτικά  στο προαύλιο ένα φύλακα, ως αντίποινα γιατί την προηγούμενη ημέρα δεν είχε χτυπήσει την πόρτα του κελιού τους πριν μπει μέσα, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο, ο αρχιφύλακας του Κορυδαλλού σώθηκε από θαύμα όταν νεαρός Κούρδος του επιτέθηκε στο τέλος μιας ακρόασης με μαχαίρι (κανονικό, όχι αυτοσχέδιο). Ακόμα δεν έχει διαλευκανθεί ο λόγος εκείνης της επίθεσης, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι πως επρόκειτο για «τιμωρία» επειδή μετακίνησε έναν «παντοδύναμο» Κούρδο σε άλλη πτέρυγα.

Ο χρόνος θα δείξει πώς και αν θα μπορέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης να ικανοποιήσει αιτήματα των σωφρονιστικών, αλλά μόλις την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα η έρευνα που ποτέ δεν έγινε την 25η Μαρτίου πραγματοποιήθηκε. Αυτή τη φορά με τη συνδρομή της εξωτερικής φρουράς όπως είχαν ζητήσει οι σωφρονιστικοί, και τα ΜΑΤ να βρίσκονται εξωτερικά της φυλακής για παν ενδεχόμενο.

Βέβαια λόγω ίσως και της στάσης των κρατουμένων, ο έλεγχος δεν έγινε σε κλειστά κελιά όπως συνηθίζεται ,αλλά με τους 500 κρατουμένους να περιφέρονται στις ανοικτές ακτίνες. Κράτησε λίγη ώρα και ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς κάποιο αξιοσημείωτο εύρημα

                                                                                                                                             ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου