Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής: "Προτεραιότητα η αποσυμφόρηση των φυλακών"




«H επάνδρωση με προσωπικό των φυλακών όλης της χώρας σε συνδυασμό, με την αποσυμφόρηση των φυλακών και τη μείωση του πληθυσμού των κρατουμένων αποτελεί σταθερή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης», δήλωσε σήμερα από τα Χανιά ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ευτύχης Φυτράκης, στο περιθώριο της επίσκεψης του στο γενικό κατάστημα κράτησης «Κρήτη1» και στην αγροτική φυλακή Αγιάς.
Στο πλαίσιο αυτό άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στελέχωσης των φυλακών «Κρήτη 1», ώστε να ενεργοποιηθούν οι πτέρυγες που παραμένουν σήμερα κλειστές λόγω έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ Φυτράκης κατά την επίσκεψη του στο γενικό κατάστημα κράτησης Κρήτη 1, «θέλω να δω από κοντά τις συνθήκες λειτουργίας του καταστήματος για το οποίο έχουμε βαθύ προβληματισμό ως προς το θέμα των πτερύγων που δεν λειτουργούν. Αυτό αποδεικνύει το σωφρονιστικό αδιέξοδο που βρίσκεται η χώρα και επιβεβαιώνει την πολιτική που θέλουμε να ασκήσουμε στον χώρο. Μια πολιτική που δεν βασίζεται στα ντουβάρια και τα κτίρια αλλά στους ανθρώπους.
Η επάνδρωση λοιπόν των καταστημάτων σε συνδυασμό με τη μείωση του πληθυσμού των κρατουμένων αποτελεί μια σταθερή πολιτική επιλογή της παρούσας κυβέρνησης, την οποία θέλουμε να υλοποιήσουμε προκειμένου να καταφέρουμε να έχουμε ανθρώπινες συνθήκες κράτησης και διαβίωσης για τους κρατουμένους και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους».
Ο κ Φυτράκης επεσήμανε ότι, λόγω κυρίως της δημοσιονομικής στενότητας που υπάρχει, το υπουργείο εξετάζει όλους τους διαθέσιμους τρόπους, για στελέχωση των φυλακών μέσω κινητικότητας, κοινωφελούς εργασίας.
Επίσης, όπως είπε, «με τον νόμο 4322, τον πρώτο νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης, προβλέψαμε μια σειρά από θέσεις για τα καταστήματα κράτησης που αφορούν τόσο προσωπικό φύλαξης όσο και άλλες ειδικότητες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα γίνει κατανοητή η μεγάλη ανάγκη στήριξης του σωφρονιστικού συστήματος. Οι πρόσφατες παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση των βασανιστηρίων ανέδειξαν δύο πράγματα: ακραίος υπερπληθυσμός κρατουμένων και ακραία υποστελέχωση. Αυτά θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν και με την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού εκεί όπου πραγματικά χρειάζεται».
Ο κ. Φυτράκης τόνισε ακόμα την ανάγκη αξιοποίησης όλων των πτερύγων των φυλακών, κάτι που όπως είπε είναι προσωπική επιδίωξη τόσο του υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου όσο και του ιδίου.
ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου