Δευτέρα, 4 Μαΐου 2015

Προσλήψεις και εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος προαναγγέλλει το Υπ. Δικαιοσύνης

Προσλήψεις και εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος προαναγγέλλει το Υπ. Δικαιοσύνης

Νομοθετικές και βελτιωτικές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τόσο του σωφρονιστικού όσο και του ποινικού συστήματος προαναγγέλλει με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. 

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στις 29 Απριλίου έπειτα από ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα στο Κατάστημα Κράτησης της Πάτρας.

Όπως επισημαίνει ο υπουργός, με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση καταστημάτων κράτησης Γ' Τύπου και άλλες διατάξεις» έχει προβλεφθεί η αύξηση των θέσεων του προσωπικού των καταστημάτων κράτησης της χώρας κατά 500, εκ των οποίων 340 θέσεις αφορούν σε αύξηση των θέσεων κλάδου ΔΕ Φύλαξης και 160 θέσεις σε αύξηση των θέσεων κλάδου ΔΕ Προσωπικού Εξωτερικής Φύλαξης. 

Για την πλήρωση των εν λόγω θέσεων έχει ήδη εκδοθεί ΠΥΣ.

Στον ίδιο νόμο προβλέπεται επιπλέον αύξηση θέσεων των προσωπικού των καταστημάτων κράτησης, ως ακολούθως:

- κατά 20 οι θέσεις του κλάδου ΠΕ Σωφρονιστικού Ενηλίκων

- κατά 20 οι θέσεις του κλάδου ΤΕ Υγείας Πρόνοιας ειδικότητας Νοσηλευτικής

- κατά 10 οι θέσεις κλάδου ΠΕ Κοινωνικής Εργασίας

- κατά 10 οι θέσεις του κλάδου ΤΕ Υγείας Πρόνοιας ειδικότητας Κοινωνικής Εργασίας και

- κατά 20 οι θέσεις του κλάδου ΔΕ Διοικητικού Λογιστικού.

Με το έγγραφο γίνεται, επίσης, γνωστό ότι στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψεων για το έτος 2015 έχει αποσταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο ζητείται επικαιροποίηση της ΠΥΣ. 

Παράλληλα, ζητείται η πλήρωση 140 κενών θέσεων του κλάδου ΔΕ Φύλαξης και 10 κενών θέσεων του κλάδου ΔΕ Εξωτερικής Φρούρησης και η έγκριση πλήρωσης θέσεων που προβλέπονται στον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Δεν κλείνουμε τα μάτια στα υπαρκτά προβλήματα και παρά τα μειούμενα, λόγω οικονομικής συγκυρίας, οικονομικά μέσα που διαθέτουμε, θα συνεχίσουμε να πράττουμε το καλύτερο δυνατό, σεβόμενοι τα δικαιώματα των κρατουμένων, τις ανάγκες του σωφρονιστικού προσωπικού, σκοπεύοντας στην καλή λειτουργία της σωφρονιστικής διοίκησης. Η επίλυση των προβλημάτων που άπτονται της ανθρώπινης αξιοπρέπειας θα έχει οπωσδήποτε απόλυτη προτεραιότητα» αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης και σημειώνει ότι τα προβλήματα στα καταστήματα κράτησης είναι υπαρκτά και σοβαρά.

Επιπλέον, τονίζει ότι αυτά εντάθηκαν τα τελευταία χρόνια με την αύξηση του αριθμού των κρατουμένων, καθώς κατά την τελευταία δεκαπενταετία είχαμε αθρόες αναγωγές πλημμελημάτων σε κακουργήματα, ούτως ώστε οι καταδίκες να οδηγούν πάντα στη φυλακή και να ενταθεί το φαινόμενο του συνωστισμού στις φυλακές. 

«Πολλές από τις προσπάθειες αποσυμφόρησης των φυλακών και αναμόρφωσης του ποινικού συστήματος γενικά στηρίχθηκαν κατά το παρελθόν σε αποποινικοποιήσεις οι οποίες δεν απέδωσαν, και είναι λογικό να μην έχουν αποδώσει, διότι οι αποποινικοποιήσεις αφορούν ελαφρά κατά κανόνα εγκλήματα, τα οποία ούτως ή άλλως δεν οδηγούν πραγματικά στη φυλακή» σημειώνει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες από τη Βουλή, τονίζει ότι η εφαρμογή του θα επιφέρει μείωση των κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης και θα βελτιώσει τις συνθήκες κράτησης αλλά και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού.

Θυμίζει επίσης ότι ήδη στα καταστήματα κράτησης της χώρας μετατάχθηκαν 583 πρώην δημοτικοί αστυνομικοί.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης, με την οποία είχε επισημάνει ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο Κατάστημα Κράτησης της Πάτρας με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, με συνέπεια να δυσχεραίνονται οι υπηρεσίες.

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου