Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ανοίγει ο φάκελος της υπόθεσης που αφορά τον θάνατο του Ιλία Καρέλι – Ξεκινά αύριο η δίκη

karelhs

Για αύριο έχει προσδιοριστεί να διεξαχθεί ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης η δίκη των
σωφρονιστικών υπαλλήλων που κατηγορούνται για το θάνατο του Αλβανού κρατούμενου Ιλία Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν 13 δεσμοφύλακες, στους οποίους αποδίδεται η πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων εκ των οποίων επήλθε ο θάνατος ατόμου, κατά συναυτουργία, ενώ στο ίδιο δικαστήριο παραπέμφθηκε κι ο τότε διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας που αντιμετωπίζει το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή.
Η πολύκροτη υπόθεση είδε το «φως» της δημοσιότητας πέρσι τον Μάρτη. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατηγορούνται ότι υπέβαλλαν τον Αλβανό βαρυποινίτη σε βασανιστήρια προκειμένου να τον τιμωρήσουν για τη δολοφονία που διέπραξε -λίγες μέρες πριν μεταχθεί στη Νιγρίτα- σε βάρος συναδέλφου τους στις φυλακές Μαλανδρίνου, όπου κρατείτο ο αλλοδαπός. Έξι από τους παραπάνω κατηγορούμενους είχαν κριθεί προφυλακιστέοι, ύστερα από τις απολογίες τους σε τακτική ανακρίτρια. Πριν από λίγο καιρό όμως αποφασίστηκε να αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι είχαν αφεθεί από την πρώτη στιγμή ελεύθεροι, στη συντριπτική τους πλειονότητα με περιοριστικούς όρους.
Στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Ο Αλβανός κρατούμενος Ιλία Καρέλι, ο οποίος, στις 25 Μαρτίου 2014, τραυμάτισε θανάσιμα τον σωφρονιστικό υπάλληλο των φυλακών Μαλανδρίνου Γιώργο Τσιρώνη, μετήχθη στις 27 Μαρτίου 2014 από το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας. Κατά την άφιξή του στις φυλακές Νιγρίτας και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο χώρο αναμονής από τις 15.55 μέχρι και τις 18.32, οπότε οδηγήθηκε στο χώρο κράτησής του, σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας υπέβαλλαν τον κρατούμενο συστηματικά και αδιαλείπτως σε βασανιστήρια, προκείμενου να τον τιμωρήσουν για τον θάνατο του συναδέλφου τους. Αποτέλεσμα των πράξεών τους ήταν να προκληθούν στον Αλβανό κρατούμενο θλαστικές εκχυμώσεις καθώς και κάταγμα του σώματος του στέρνου. Το συγκεκριμένο κάταγμα και οι πράξεις βασανισμού, στις οποίες συστηματικά τον υπέβαλλαν, ήταν ικανό να επιφέρει, τελικά, λίγες ώρες αργότερα, τον αρρυθμιογόνο θάνατο του Ιλία Καρέλι».

ΠΗΓΗ:makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου