Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Πώς στήθηκε η απόδραση των 11



Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος


Άγνωστες πτυχές της απόδρασης της ομάδας των «11» φέρνει στο φως η zougla.gr.


«Κρατούσαν μια μικροσυσκευή λέιζερ για να υποδείξουν τη σαφή τους θέση σε αυτούς που πυροβολούσαν έξω από τις φυλακές έτσι ώστε να έρθουν να τους παραλάβουν με το βαν. Ήξεραν ακριβώς πώς πρέπει να κινηθούν, προκειμένου να φύγουν ανενόχλητοι. Σε μισή ώρα το θέμα είχε τελειώσει».

Αυτά είναι τα λόγια που χρησιμοποιούν καλά ενημερωμένες πηγές για να περιγράψουν την καλοσχεδιασμένη - όπως αποδείχθηκε - μαζική απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων πριν από δύο ημέρες.

Ο θόρυβος κόπασε. Η αναζήτηση των φυγάδων συνεχίζεται, ωστόσο πολλά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά τόσο με τον τρόπο της απόδρασης, όσο και με τον τρόπο με της αντίδρασης των αρμόδιων φορέων.

Το λέιζερ που έδειξε τον δρόμο

Ομιχλώδες είναι το τοπίο αναφορικά με την ύπαρξη ή μη κρατουμένων στην ταράτσα του σωφρονιστικού καταστήματος, οι οποίοι φέρονταν να κραδαίνουν οπλοπολυβόλα τύπου καλάσνικοφ πυροβολώντας προς όλες τις κατευθύνσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το συγκεκριμένο «σενάριο» δεν ευσταθεί, καθώς τόσο σωφρονιστικοί υπάλληλοι, όσο και αξιωματικοί των ΕΚΑΜ, μιλώντας στη zougla.gr, επιμένουν ότι τόσο εντός της φυλακής, όσο και στην ταράτσα αυτής, δεν βρέθηκε ούτε όπλο αλλά ούτε και κάλυκας.

Αντίθετα, όπως εξηγούν, το μόνο «όπλο» που είχαν οι κρατούμενοι ήταν μια μικροσυσκευή λέιζερ, με την οποία γνωστοποιούσαν τη θέση τους, στους συνεργούς τους, που «πολιορκούσαν» το σωφρονιστικό κατάστημα. 

«Όπλα δεν υπήρχαν μέσα στις φυλακές. Αν είχαν όπλα, θα έπαιρναν κάποιον φύλακα ως όμηρο, προκειμένου να φύγουν πιο εύκολα. Κάτι τέτοιο όμως, δεν έγινε. Το μοναδικό που είχαν οι κρατούμενοι ήταν ένα λέιζερ που έδειχναν το σημείο για να έρθουν να τους παραλάβουν με το βαν» επισημαίνει στην ηλεκτρονική εφημερίδα ένας σωφρονιστικός υπάλληλος, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο.

Της ίδιας άποψης πάντως είναι και αξιωματικός των ΕΚΑΜ, ο οποίος υποστηρίζει ότι μετά την σχετική έρευνα με scanner που έκαναν οι άνδρες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, δεν βρέθηκε κανένα όπλο. Στον αντίποδα βέβαια, εξωτερικοί φρουροί υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό οι κρατούμενοι που βρίσκονταν στην ταράτσα να είχαν μαζί τους όπλα τα οποία μετέφεραν κατά την απόδρασή τους.

Το prison break

Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ακριβής διαδρομή που ακολούθησαν οι -πρώην πλέον- κρατούμενοι μέχρι να καταφέρουν να αποδράσουν.

Οργανωμένοι και άρτια εξοπλισμένοι, χρειάστηκαν μισή ώρα, για να καταφέρουν να αποδράσουν. Η διαδρομή που ακολούθησαν, όπως περιγράφεται από καλά ενημερωμένες πηγές, δείχνει ότι το σχέδιο ήταν πολύ καλά μελετημένο, με τους δραπέτες να γνωρίζουν τους χώρους του σωφρονιστικού καταστήματος σπιθαμή προς σπιθαμή. 

«Ήξεραν ακριβώς πού έπρεπε να πάνε. Σε αυτό έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο ότι τρεις από αυτούς που δραπέτευσαν ήταν μαθητές του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν καλά τους χώρους, καθώς τριγυρνούσαν ελεύθερα σε όλα τα νεκρά σημεία».

Η διαδρομή, όπως περιγράφεται από έναν σωφρονιστικό υπάλληλο

«Ήταν στην πτέρυγα. Έκοψαν δύο κάγκελα και βγήκαν έξω σε ένα αίθριο, ένα φωταγωγό. Πρόκειται για ένα τετράγωνο χώρο. Σκαρφάλωσαν πάνω στη ταράτσα και άρχισαν να περπατάνε. Οι τρεις από αυτούς ήταν μαθητές του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών και ήξεραν ποια διαδρομή να ακολουθήσουν. Πήδηξαν κάτω, έξω από το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Εκεί υπήρχαν κάδοι σκουπιδιών. Πήραν έναν κάδο, τον ακούμπησαν στην άκρη μιας γκαραζόπορτας και πήδηξαν έξω, φτάνοντας στην πρώτη μικρή ζώνη. Έριξαν μια αυτοσχέδια ανεμόσκαλα και σκαρφάλωσαν. Μετά τον πρώτο φράχτη έφτασαν στο δεύτερο νεκρό χώρο, ας πούμε στην τελευταία μάντρα, στην οποία βρίσκονται και οι εξωτερικοί σκοποί της φυλακής. Τη δεύτερη σκάλα που είχαν την έριξαν ακριβώς στην υπ’ αριθμόν 4 εξωτερική σκοπιά της φυλακής της οποίας ο φρουρός είχε πυροβοληθεί από αυτούς που βρίσκονταν απ' έξω. Ανέβηκαν στην εξωτερική σκοπιά με τη δεύτερη ανεμόσκαλα, πήδηξαν και έφυγαν. Ο μαντρότοιχος έχει τρεις σκοπιές. Δύο στις άκρες και μία στη μέση. Αυτοί σκαρφάλωσαν στη μεσαία».

Ποιος πυροβόλησε το τζιπ των ΟΠΚΕ;
Επιπλέον, αρκετές είναι οι σκιώδεις γωνίες γύρω από την προέλευση των πυροβολισμών που δέχτηκε το τζιπ στο οποίο επέβαιναν άντρες της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αρχικά υποστήριζαν ότι το όχημα των αντρών της ΟΠΚΕ δέχτηκε – κατά λάθος - πυρά από την υπ’ αριθμόν 5 εξωτερική φρουρά των φυλακών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και φωτογραφίες ντοκουμέντο που βρίσκονται στη διάθεση της zougla.gr, το όχημα φαίνεται να έχει χτυπηθεί σε σημεία (στην κολόνα που ανοίγει το παράθυρο του οδηγού, μπροστά στη μηχανή), τα οποία δεν ήταν οπτικά προσβάσιμα από το φυλάκιο της φρουράς. 

Δείτε τις φωτογραφίες…











Βρέθηκαν 19 χειροβομβίδες

Παράλληλα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που μεταδόθηκαν από την εκπομπή «Ρεπορτάζ» στο GR, σε κοντινή απόσταση από τις φυλακές Τρικάλων και εντός αγροτικού οχήματος, βρέθηκαν 19 χειροβομβίδες αμυντικού τύπου. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών τα συγκεκριμένα ευρήματα αποδεικνύουν ότι οι δράστες ήταν αποφασισμένοι για όλα ακόμη και να ανατινάξουν στον αέρα το σωφρονιστικό κατάστημα. 

Δεν άφηναν τους σωφρονιστικούς να προσεγγίσουν το σημείο 

Πάντως, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες, οι άνδρες της αστυνομίας, όταν έφτασαν στο σημείο, δεν άφηναν τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να προσεγγίσουν το σωφρονιστικό κατάστημα προκειμένου να βοηθήσουν στην εξομάλυνση της κατάστασης. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει και από την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Τρικάλων και κοινοποιήθηκε στα αρμόδια υπουργεία και φορείς.

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου