Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Αραβαντινός: Θα γίνει κι άλλη απόδραση



Δραματική είναι η κατάσταση στις φυλακές της χώρας με τα κελιά να «ξεχειλίζουν» κρατούμενους, τους βαρυποινίτες να κατέχουν μαχαίρια ακόμα και όπλα και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να κοιτούν ανήμποροι τις αποδράσεις.
Μέσα σε μόλις δύο μήνες επιχειρήθηκαν πέντε αποδράσεις από τις φυλακές της χώρας εκ των οποίων οι δύο είχαν τη… συνδρομή ελικοπτέρου, ενώ η τελευταία στις φυλακές Τρικάλων στέφθηκε με απόλυτη «επιτυχία» έχοντας αποδράσει 11 κρατούμενοι και ένας σωφρονιστικός υπάλληλος να βρίσκεται στο νοσοκομείο έπειτα από καταιγισμό πυρών.

«Αν δεν επαναδιατυπωθεί το σύστημα βάσης στο σωφρονιστικό σύστημα, η κατάσταση στις φυλακές θα χειροτερέψει» δήλωσε στο newpost.gr o αντιπρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων, Αντώνης Αραβαντινός.

Ο κ. Αραβαντινός είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η κατάσταση στις φυλακές είναι έκρυθμη και σύντομα θα υπάρξουν ομαδικές αποδράσεις, όπερ και εγένετο. «Θα έχουμε και άλλη απόδραση μετά τα Τρίκαλα» υποστήριξε στο newpost, ενώ πρόσθεσε ότι η ζωή των σωφρονιστικών υπαλλήλων κινδυνεύει καθημερινά. «Είμαστε 1.400 σωφρονιστικοί υπάλληλοι σε όλη τη χώρα όταν θα έπρεπε να ξεπερνάμε τις 13.000 βάσει των αναγκών στις φυλακές. Στον Κορυδαλλό η αναλογία είναι ένας σωφρονιστικός υπάλληλος προς 450 κρατούμενους.

Ο κ. Αραβαντινός κατήγγειλε ακόμη στο newpost, ότι η κατάσταση στα ενδότερα των σωφρονιστικών καταστημάτων έχει εκτροχιαστεί σε τέτοιο βαθμό που οι «κρατούμενοι επιτίθενται και ξυλοκοπούν ακόμα και τους εισαγγελείς στις φυλακές».

Σχετικά με την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους σωφρονιστικούς υπάλληλους και τους εξωτερικούς φρουρούς στις φυλακές Τρικάλων έπειτα από την ομαδική απόδραση το Σάββατο, ο κ. Αραβαντινός επέρριψε ευθύνες στους εξωτερικούς φρουρούς που όπως σημείωσε, «έφτασε το πρώτο βαν με τους ενόπλους και εκείνοι δεν κατάλαβαν τίποτα», ενώ οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι εκτέλεσαν με κίνδυνο τη ζωή τους τα καθήκοντά τους στην φυλακή των Τρικάλων, από την οποία εκτιμά ότι θα επιχειρηθεί και άλλη απόδραση.

«Το ζήτημα που προκύπτει είναι αν και πότε το υπουργείο Δικαιοσύνης θα λάβει ριζικές αποφάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη λειτουργία των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Μάλιστα μόλις τον Ιανουάριο η Ελλάδα έλαβε την δέκατη στη σειρά ευρωπαϊκή καταδίκη για τον υπερπληθυσμό κρατουμένων στις φυλακές και μέχρι στιγμής κανένα κυβερνητικό αυτί δεν έχει ιδρώσει» καταλήγει.

Την ίδια ώρα, σοβαρά ερωτήματα εγείρονται για το πώς έφτασαν στην κατοχή του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού οι λίμες και τα μαχαίρια την ημέρα της δεύτερης για εκείνον επιχείρησης απόδρασης από τις φυλακές Τρικάλων (στις 25 Φεβρουαρίου είχε προσπαθήσει να αποδράσει με ελικόπτερο) καθώς και το κινητό που βρέθηκε χτες στο κελί του μια μέρα μετά τους ελέγχους των ΕΚΑΜ στη φυλακή.
Να σημειωθεί ότι άκαρπες παραμένουν οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό των δραπετών της φυλακής των Τρικάλων. Αν και το ελικόπτερο της αστυνομίας πραγματοποιεί συχνές πτήσεις σε δασικές περιοχές γύρω από την πόλη της Λαμίας μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί δεν έχουν εντοπίσει τους αλλοδαπούς που κατάφεραν να φύγουν από τις φυλακές μάλλον ένοπλοι

ΠΗΓΗ:eglimatikotita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου