Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Ένας υπάλληλος για 60 κρατούμενους στη βάρδια – Αίμα και βία στις φυλακές Αλικαρνασσού

ali

Απελπιστική φαίνεται ότι είναι η κατάσταση για τους εργαζόμενους στην Κλειστή Φυλακή της Νέας Αλικαρνασσού. Οι 50 σωφρονιστικοί υπάλληλοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες ενώ είναι σαφές ότι δεν είναι αρκετοί για να καλύψουν τις ανάγκες των 300 και πλέον εγκλείστων του καταστήματος. Μαζί τους είναι και 40 υπάλληλοι της εξωτερικής φρουράς όπου όμως ουδεμία σχέση έχουν με τα κελιά και την εύρυθμη λειτουργία της φυλακής αφού αυτή η ομάδα ασχολείται με τις μετακινήσεις των βαρυποινιτών και την εξωτερική φρούρηση του σωφρονιστικού καταστήματος.
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις, Νίκος Φιλλιπάκης, «η εξωτερική φρουρά λειτουργεί επί σειρά ετών και ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί δεν ανήκουμε στην ίδια υπηρεσία αφού ουσιαστικά καλύπτουμε ανάγκες του ίδιου καταστήματος.»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο σε αυτή τη φάση η αναλογία σωφρονιστικών υπαλλήλων και κρατουμένων είναι και πάλι απελπιστική αφού αναλογεί ένας σωφρονιστικός για 60-70 έγκλειστους. «Ο αριθμός είναι απελπιστικός. Εμείς κρατάμε τα κλειδιά, είμαστε σε καθημερινή επαφή με τους ανθρώπους, ακούμε τον πόνο τους, ξέρουμε τις δυσκολίες τους αλλά ξέρουμε και τον κίνδυνο μέσα στη φυλακή.
Καταλαβαίνετε ότι κάποια πράγματα δεν είναι τόσο απλά και έτσι δεν μπορεί να υπάρξει σωφρονισμός. Σε αυτή τη φάση οι έγκλειστοι ξεπερνούν τους 300 ενώ υπήρξε περίοδος που οι έγκλειστοι είχαν φτάσει τους 460!» τόνισε ο κ. Φιλλιπάκης ξεκαθαρίζοντας ότι οι συμπλοκές και οι αγριότητες είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο μέσα στη φυλακή.
Όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος για να λυθούν αυτά τα θέματα δε χρειάζονται 8 άτομα από τη δημοτική αστυνομία, ή από την κινητικότητα διοικητικοί υπάλληλοι αλλά «αλλαγή ακόμα και στη νοοτροπία του συστήματος. Δεν είναι δυνατόν να χωρίζονται ακόμα οι φυλακές σε δικαστικές και κλειστού τύπου, κάποια πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν!», κατέληξε ο πρόεδρος.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη Φυλακή της Νέας Αλικαρνασσού εφαρμόζονται προγράμματα για την απασχόληση της εγκλείστων όπως είναι το εργαστήρι της ξυλογλυπτικής αλλά και φυτώριο το οποίο έχει στηθεί στο χωμάτινο σημείο του προαυλείου.
«Το θέμα δεν είναι να έχεις ανθρώπους που σκοτώνουν το χρόνο τους στους 4 τοίχους, αλλά ανθρώπους που μπορούν να απασχολήσουν τη σκέψη τους δημιουργικά και να φύγουν από το κακό» κατέληξε ο πρόεδρος τονίζοντας ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δε δικαιολογεί προσωπικό για την εφαρμογή των προγραμμάτων κι έτσι το προσωπικό διαθέτει χρόνο για την κάλυψη αυτής της ανάγκης

ΠΗΓΗ:makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου