Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Στον Δομοκό οι φυλακές υψίστης ασφαλείας

Στον Δομοκό οι φυλακές υψίστης ασφαλείας


To θέμα της δημιουργίας φυλακών υψίστης ασφαλείας συζητήθηκε μεταξύ άλλων στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη το βράδυ μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των υπουργών Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια. 

Οι δύο υπουργοί περιορίστηκαν στον ισχυρισμό ότι συζήτησαν με τον Αντώνη Σαμαρά θέματα που αφορούν την ελληνική προεδρία και άπτονται του αντικειμένου τους. Παράλληλα, ωστόσο, θεωρείται σίγουρο ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι έρευνες για την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού και η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. 

Σε σύντομες δηλώσεις του, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι παρήγγειλε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση, στην οποία προΐσταται εισαγγελικός λειτουργός, των μελών του συμβουλίου των φυλακών που χορήγησε την άδεια στον Χριστόδουλο Ξηρό.

Ανέφερε, επίσης, ότι εντός 100 ημερών θα λειτουργήσει φυλακή υψίστης ασφαλείας για επικίνδυνους κακοποιούς και τρομοκράτες.

Επίσης, έκανε λόγο και για τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να μη χορηγούνται άδειες σε καταδικασμένους για τρομοκρατία.

Οι φυλακές υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό 

Οι φυλακές που έχουν επιλεγεί να μετατραπούν σε υψίστης ασφαλείας είναι αυτές στον Δομοκό, με χωρητικότητα 600 ατόμων.

Στο νέο σωφρονιστικό κατάστημα θα μεταφερθούν για κράτηση τρομοκράτες και μεγαλοκακοποιοί. Μάλιστα, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρουν πως ήδη έχουν επιλέξει τους 100 πρώτους τροφίμους που θα σταλούν εκεί.

Όσον αφορά τα συστήματα ασφαλείας, μέσα σε ένα τρίμηνο η φυλακή αναμένεται να μετατραπεί σε φρούριο. Θα ενισχυθεί με αλεξίσφαιρα τζάμια, με τη μετακίνηση ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού και τη δημιουργία βάσης των ΕΚΑΜ, άνδρες των οποίων θα επιτηρούν περιμετρικά τον χώρο. Παράλληλα θα τοποθετηθούν ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης εντός και εκτός, και θα ισχύσει ειδικό πρωτόκολλο αναφορικά με τα δικαιώματα των κρατουμένων, όπως οι συναντήσεις με συγγενείς και δικηγόρους.

Βέβαια, για να υλοποιηθούν όλα αυτά, θα πρέπει πρώτα να ψηφιστεί και η σχετική διάταξη στη Βουλή.

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου