Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Δείτε ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να πάρει ένας κρατούμενος άδεια από τις φυλακές


Για μία ακόμα φορά το ζήτημα των αδειών στους κρατούμενους των φυλακών έρχεται στο προσκήνιο με αφορμή την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος αποφάσισε να μην επιστρέψει ποτέ στη φυλακή μετά την άδεια εννέα ημερών που είχε λάβει.

Οι άδειες στους κρατουμένους χορηγούνται ως τακτικές, έκτακτες ή εκπαιδευτικές και η χορήγηση τους αποφασίζεται από το Τριμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από το διευθυντή των φυλακών, την κοινωνική λειτουργό και από τον προεδρεύοντα σε αυτό εισαγγελέα, ο οποίος σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 3 του Ν. 3772/2009 έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο στη χορήγηση της άδειας και να την παραπέμψει στο Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών ως Συμβούλιο, το οποίο αποφαίνεται αμετάκλητα, όπως γράφει και ο aggelioforos.gr.

Οι προϋποθέσεις για λάβει άδεια κάποιος κρατούμενος
Ο κατάδικος να έχει εκτίσει το 1/5 της ποινής του, χωρίς ευεργετικό υπολογισμό των ημερών ποινής λόγω εργασίας, και η κράτησή του να έχει διαρκέσει τουλάχιστον 3 μήνες. Σε περίπτωση έκτισης ισοβίου κάθειρξης, η κράτηση πρέπει να έχει διαρκέσει τουλάχιστον οκτώ έτη.
  • Να μην εκκρεμεί κατά του κατάδικου ποινική διαδικασία για αξιόποινη πράξη σε βαθμό κακουργήματος.
  • Να εκτιμάται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, κατά τη διάρκεια της άδειας, τέλεσης νέων εγκλημάτων.
  • Να συντρέχουν λόγοι που δικαιολογούν την προσδοκία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής και ότι ο κρατούμενος δεν θα κάνει κακή χρήση της άδειάς του.
Πότε μία αίτηση άδειας απορρίπτεται
Η απόρριψη αίτησης για χορήγηση άδειας γίνεται με ειδική και αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου οργάνου. Νέα αίτηση για χορήγηση τακτικής ή εκπαιδευτικής άδειας δεν επιτρέπεται πριν παρέλθουν δύο μήνες από την οριστική απόρριψη της προηγούμενης. Σε περίπτωση δεύτερης συνεχόμενης απόρριψης της αίτησης για χορήγηση άδειας, ο κρατούμενος δικαιούται να προσφύγει στο Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών ως Συμβούλιο, μέσα σε δέκα ημέρες από την κοινοποίηση σε αυτόν της απορριπτικής απόφασης.

Η 24ωρη έκτακτη άδεια
Κάθε κρατούμενος δικαιούται να λάβει έκτακτη άδεια εξόδου κατ' ανώτατο όριο 24 ωρών, έστω και αν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση τακτικής άδειας. Η έκτακτη άδεια χορηγείται με απόφαση του αρμόδιου δικαστικού λειτουργού προς εκπλήρωση οικογενειακών, επαγγελματικών ή άλλων έκτακτων και απρόβλεπτων εξαιρετικού χαρακτήρα αναγκών του κρατουμένου. Την έκτακτη άδεια μπορεί να χορηγήσει προσωπικά και ο διευθυντής του καταστήματος, ο οποίος ενημερώνει αμέσως τον αρμόδιο δικαστικό λειτουργό, μόνο: α) για κηδεία συζύγου ή συγγενούς μέχρι κοι δεύτερου βαθμού και β) για μια επίσκεψη σε σύζυγο ή συγγενή μέχρι και δεύτερου βαθμού σε κατεπείγουσες κρίσιμες καταστάσεις της υγείας τους.

Η εκπαιδευτική άδεια
Η εκπαιδευτική άδεια χορηγείται για τη φοίτηση κρατουμένων σε σχολές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, εφόσον στην περιοχή φοίτησης λειτουργεί αντίστοιχο προς την κατηγορία στην οποία ανήκουν οι ενδιαφερόμενοι κατάστημα κράτησης.

Πότε γίνεται ανάκληση άδειας
Κρατούμενος που δεν επιστρέφει στο κατάστημα κράτησης μετά τη λήξη ή ανάκληση χορηγηθείσης άδειας, χωρίς να έχει προβεί σε έγκαιρη και ακριβή ενημέρωση και παραδεκτή δικαιολόγηση προς την υπηρεσία του καταστήματος, δεν δικαιούται νέα τακτική ή εκπαιδευτική άδεια πριν από την πάροδο ενός έτους από την επιστροφή ή σύλληψή του.


Πηγή: eglimatikotita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου