Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Ο Ξηρός μπαινόβγαινε στα κελιά των «Πυρήνων» – Οι υπάλληλοι των φυλακών περιγράφουν «καρέ καρέ» τις κινήσεις του!

xristodoulosxiros_470_355

«Στις 17.50 περίπου ενημερώθηκα από τον υπαρχιφύλακα της 5ης πτέρυγας ότι έχει προσέλθει στο θυρωρείο της ακτίνας και ζητάει να με δει ο κρατούμενος Ξηρός. Είπα στον υπάλληλο να του επιτρέψει να έρθει και πέντε λεπτά αργότερα ο Ξηρός ήρθε στο Αρχειοφυλακείο».
Αποκαλυπτικές είναι οι καταθέσεις των σωφρονιστικών υπαλλήλων προς τη διευθύντρια του καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού.
Οι δέκα υπάλληλοι που με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης τέθηκαν σε αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων περιγράφουν «καρέ καρέ» τις ενέργειές τους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τις κινήσεις του Χριστόδουλου Ξηρού, καθώς και τις συνθήκες κράτησης του 56χρονου τρομοκράτη τα τελευταία δύο χρόνια.
xiros9602
Ο Ξηρός φαίνεται πως το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς, στις 18.00, ζήτησε να μετακινηθεί στην Α΄ πτέρυγα, όπως του επιτρεπόταν συνήθως. Οπως γράφει χαρακτηριστικά ένας από τους αναπληρωτές αρχιφύλακες, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο που αντιμετωπίζονταν οι μετακινήσεις του συγκεκριμένου κρατούμενου, το αίτημα έγινε δεκτό. Αλλωστε, σημειώνει, όσες φορές είχε πάει στην Α΄ πτέρυγα ο Ξηρός , σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», είχε πάει αρκετές, ουδέποτε είχε δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα.
Αυτό, όπως τονίζει άλλος σωφρονιστικός, τελούσε σε απόλυτη γνώση και έγκριση όχι απλώς μερίδας, αλλά του συνόλου των βαθμοφόρων του καταστήματος. Οι επισκέψεις, προσθέτουν, ήταν συχνές και συνέβαιναν σε βάθος χρόνου, που ενδεχομένως ξεπερνάει τα δύο και πλέον έτη.
Το τελευταίο διάστημα ο Ξηρός κυριολεκτικά… μπαινόβγαινε στην Α΄ πτέρυγα – μόνο το διάστημα 17-31 Δεκεμβρίου φαίνεται πως επισκέφθηκε τους «Πυρήνες» τουλάχιστον δέκα φορές.
Οι επισκέψεις κράτησαν συνολικά 21 ώρες και 30 λεπτά!
Ενδεικτικά την 31η Δεκεμβρίου πέρα από την απογευματινή επίσκεψη… του ρεβεγιόν, βρέθηκε στους «Πυρήνες» στις 9.40 το πρωί, έμεινε μέχρι τις 11.15 και στη συνεχεια ξαναπήγε στις 12 για πέντε λεπτα! Γύρω στις 8 μ.μ. της Πρωτοχρονιάς, κατά τη διαδικασία της βραδινής αναφοράς, σωφρονιστικός υπάλληλος της ΣΤ΄ πτέρυγας βρήκε το κελί του Ξηρού άδειο. Επικοινωνώντας με το αρχειοφυλακείο, πήρε την εντολή «να τον δώσει» ως «δικαιολογημένο στην Α΄ πτέρυγα». Εκεί ο Ξηρός ζητούσε να παραμείνει με την παρέα των «Πυρήνων» για την αλλαγή του χρόνου. Αυτό, όπως φαίνεται από τις απολογίες, ήταν και αίτημα των «Πυρήνων» και όπως γράφει ο αναπληρωτής αρχιφύλακας, ήταν φανερό από τον τρόπο που το υπέβαλαν ότι ήταν ικανοί σε ενδεχόμενη άρνησή του να δημιουργήσουν προβλήματα. Μαζί με συναδέλφους του της βάρδιας (ήταν 13 άτομα για 2.000 κρατούμενους) αξιολόγησαν την κατάσταση και αποφάσισαν πως τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα δημιουργούσαν θα ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Ετσι, λένε, ελήφθη η απόφαση για το παράτυπο ρεβεγιόν…


ΠΗΓΗ:makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου